NIEUWS

Toekomst - publicatie week 6

Marc Brekelmans | 08 februari 2007

Hoe ziet de toekomst van de betere audio en video er uit? Gaan we binnen afzienbare tijd alles van de harde schijf afhalen, krijgen we allemaal een netwerk in  huis van waaruit we film en muziek in iedere ruimte van ons huis kunnen afspelen? Verdwijnt de traditionele hifiwinkel, kopen we straks allemaal via het Internet, verdwijnen de platenspeler en de cd-speler?

Allemaal vragen waarop we op dit moment nog geen antwoord kunnen geven. Wel tekenen er zich al een aantal ontwikkelingen af. Zo zie je dat harde schijven steeds groter, goedkoper en stiller worden. Er wordt zelfs al gesproken over (grote) harde schijven met een flash geheugen. In gesprekken off-the-record willen fabrikanten van high end audio best toegeven hier met meer dan een half oog naar te kijken. De wereld van audio/video en de computerwereld kruipen steeds meer naar elkaar toe.

Tijdens de Integrated Systems Europe, een Europese vakbeurs over systeem integratie die vorige week gehouden werd in de RAI in Amsterdam, waren al veel toekomstige ontwikkelingen op het gebied van audio en video te zien en te horen. Zo zagen we tijdens deze beurs merken als Escient, Sonos, Philips Pronto, ReQuest en Slim Devices die door traditionele hifi-importeurs gedistribueerd worden.

Ook de manier waarop hifiwinkels opereren zal steeds meer veranderen. Is het al een paar jaar niet ongewoon dat een hifiwinkel een show organiseert met een meubelbedrijf, sinds dit jaar zien we winkels letterlijk samengaan met meubelwinkels. Voorbeelden hiervan zijn Hanze hifi in Zwolle, Glas Audiovisie in Zutphen en Art’s Audio in Naaldwijk. Bij deze laatste gingen we op bezoek om te kijken hoe dat in de praktijk uitwerkt.

Verder deze week nog aandacht voor de Nederlandse fabrikanten die op de CES in Las Vegas aanwezig waren, een luisterbezoek bij my.hifi gebruiker Tom PJ, een recensie van de QED Genesis luidsprekerkabel, een nieuwe Pitje en natuurlijk weer een vijftal software recensies.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

QED Genesis Silver Spiral Bi-wire   
De Genesis luidsprekerkabels van QED zijn voortgekomen uit langdurig wetenschappelijk onderzoek. In deze recensie wordt QED`s Bi-Wire paradepaardje onder de loep genomen.


Achtergrondartikelen

ISE 2007   
Wie denkt dat anno 2007 de ontwikkelingen op het gebied van de betere audio en video stilstaan legt HiFi.nl gaarne het verslag van IS Europe voor.

CES 2007 – The Dutch Connection  
Nederlandse fabrikanten hebben steeds vaker succes in het buitenland; Internationaal hebben namen als Siltech, Final, en Prima Luna een meer dan uitstekende reputatie.

HiFi.nl beluistert…. Tom PJ  
Wanneer iemand ons verleidt tot een luisterbezoek door aan te geven dat hij goede koffie zet, en wij dan ook nog eens experts genoemd worden, tja, durf dan nog maar eens nee te zeggen.


Hi-Visit

Art’s Audio BV Naaldwijk  
Door de winkel te combineren met een woonwinkel zonder de eigen identiteit op te offeren ontstaat een perfecte combi. Hierdoor kan ook een ander publiek in aanraking komen met kwaliteits muziekweergave.


Software

The Spirit of Gambo - The Galaxy Recordings (SACD) 
Stockfisch presenteert de in de Belgische Galaxy Studios opgenomen sacd ‘The Galaxy Recordings’ uitgevoerd door het internationaal vermaarde Nederlandse ensemble The Spirit Of Gambo.

Puccini – Tosca (SACD) 
Remastered Quadro Recording. Onder die noemer brengt PentaTone SACD’s uit van de in vier kanalen gemixte opnamen die Philips in de jaren 70 maakte. Quadrofonie werd een commercieel fiasco, maar maakt het wel mogelijk om nu belangrijke historische opnamen in surround formaat op SACD uit te brengen. Deze legendarische uitvoering van Tosca met de sterren Monserrat Caballé en José Carreras in de hoofdrollen is een perfect voorbeeld.

Franck / Chausson – Symphonies (SACD) 
César Franck en Ernest Chausson zijn componisten die veel met elkaar gemeen hebben. Beiden pasten slecht in de tijdsgeest in Frankrijk eind 19e eeuw, omdat ze teveel Duitse invloeden in hun symfonische muziek zouden laten doorklinken. Allebei componeerden ze slechts één symfonie, en beiden kwamen ze om het leven door een verkeersongeluk. Chausson met de fiets, Franck werd anno 1890 al aangereden door een auto.

Theo Maassen – Tegen beter weten in (DVD-film)  
De indruk wekken dat je niet acteert, dat is het summum van acteren. Theo Maassen is een geweldig acteur, dat heeft de Nederlandse filmwereld inmiddels wel in de gaten. Ook zijn theatershows zijn gebaseerd op deze kwaliteit. Hij wekt de indruk gewoon wat met de zaal te kletsen. Met jullie heb ik geen psychiater nodig, zo zegt hij ergens, en maakt het publiek daarmee als het ware medeplichtig aan wat zich de duistere uithoeken van zijn hersens afspeelt.

My Beautiful Laundrette (DVD-film) 
Londen is een broeinest voor etnische, sociale en ideologische conflicten. Dat was in 1985 onder Thatcher, toen deze film gemaakt werd, wellicht nog meer het geval dan tegenwoordig. De jonge Pakistaan Omar ervaart het aan den lijve als hij probeert een succesvol bedrijf te maken van de wasserij die hij voor zijn oom runt. Een klassieker van Stephen Frears naar een script van Hanif Kureishi, nu eindelijk ook in het Nederlands taalgebied op DVD verschenen.


EDITORS' CHOICE