NIEUWS

Muziekindustrie overweegt afschaffing DRM

Redactie HiFi.nl | 24 januari 2007

(Gezien op het Internet)

Muziekindustrie overweegt toch afschaffing DRM: Vier grote platenmaatschappijen discussiëren in Cannes

Het begint erop te lijken dat grote platenmaatschappijen toch overwegen om DRM-techniek in de ban te doen, zo meldt The International Herald Tribune. Op de Midem-beurs in Cannes discussiëren de vier grote platenmaatschappijen of ze de DRM-techniek op hun muziekdownloads al dan niet moeten afschaffen.

Op dit moment zit er geen DRM-bescherming meer op audio-cd`s. In de nabije toekomst zou deze beveiliging eveneens kunnen verdwijnen bij digitale muziekformaten.

"Alle grote maatschappijen worstelen met de voor- en nadelen van het gebruik van mp3`s zonder enige restricties", zo liet John Kennedy, hoofd van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), weten op de persmiddag van de beurs. "Ik denk wel dat dit een experimenteel jaar is."

De meeste onafhankelijke platenlabels verkopen al muziek in mp3-formaat die kan worden gedownload, gemaild, gekopieerd naar computers en mp3-spelers en cd`s zonder enige beperking. Ze zien het verspreiden van mp3-muziek vooral als een manier om publiciteit te genereren voor toekomstige releases.

Mocht een van de vier grote maatschappijen (Universal, Sony BMG, EMI en Warner) besluiten om dit ook te doen, dan zou dit gezien kunnen worden als een knieval voor het internet, dat de monopolie van muziekdistributie heeft doorbroken en met filesharing-programma`s een deel van de verspreiding heeft vervangen.

De groei van online verkoop van digitale muziek kon in 2006 de stagnerende cd-verkoop volgens IFPI niet compenseren. De gecombineerde verkoop van digitale muziek en cd`s is het afgelopen jaar afgenomen met drie à vier procent, beweert Kennedy.

De meeste platenlabels zweren nog steeds bij DRM-techniek. Maar recente ontwikkelingen hebben hen ertoe gedwongen hun standpunt te herzien.

Er zijn op dit moment enkele initiatieven die de DRM-techniek willen laten voor wat zij is. Onder meer Yahoo, Amazon en Virginmega bieden in beperkte mate muziek zonder DRM-restricties aan.
 


EDITORS' CHOICE