NIEUWS

Nuchter – publicatie wk.3


Marc Brekelmans | 18 januari 2007

Audiofielen – het klinkt als een afwijking en dat is het eigenlijk ook – zijn zelden nuchter. Tenminste, niet als het om hun grote hobby gaat. Aan de meest triviale zaken wordt een haast magische werking toegeschreven. Dat je bij het noemen van deze hobby op een feestje meewarig aan wordt gekeken is voor velen onder u dan ook geen onbekend gegeven.

Zo was mijn vrouw laatst zo vrij om op een feestje toe te geven dat ik voor mijn verjaardag een ander contragewicht voor mijn draaitafel had gevraagd. Lege ogen staarden me aan. Toen ze vervolgens zei dat ik de avond voor deze verjaardag mijn tijd had doorgebracht met het wassen van mijn platen kon ik de andere aanwezigen zowat gaan reanimeren. “Doe je dat gewoon met een emmertje sop?” Op dat moment weet je waarom het hebben van een goede hifi-installatie niet meer leeft bij de mensen. “We” worden in dezelfde categorie gestopt als vliegtuigspotters en modelspoorliefhebbers…een beetje vreemd.

Voor iedereen die wel eens ter verdediging heeft geroepen dat het allemaal niet zo extreem hoeft te zijn om te genieten van een goed stuk muziek, en dat er ook goede sets te koop zijn voor, weliswaar iets hogere, maar nog steeds voor de meeste mensen betaalbare bedragen.
Daarom zijn we eens gaan kijken of dat waar is. Kun  je voor minder dan 1000 euro een complete set kopen die ook nog eens naar audiofiele maatstaven muziek maakt? Kilian Bakker zocht het voor u uit.

Wat hebben we deze week nog meer?
Deze week hebben we ook nog een primeur; B&W luidsprekers gaat in de carfi. En wat voor carfi! Vorige week in Detroit presenteerde Jaguar namelijk haar nieuwe Concept Car: de C-XF. In deze concept car zijn echte high-end luidsprekers van B&W geïntegreerd. Wat dacht u van Diamond tweeters en Matrix behuizingen. We hebben het ‘setje’ nog niet mogen (kunnen) beluisteren aangezien deze auto (nog) niet in productie is. Maar binnenkort zullen we een Jaguar mee naar huis nemen, niet om mee te rijden – euhh, misschien toch wel – maar om naar te luisteren.

Vijfentwintig jaar in het vak zitten. Gespeeld hebben met grootheden als van Morrison, David Sanborn, Blondie, Living Colour, Prince, Pink Floyd en Maceo Parker; en dan nog maar zevenendertig (37!) jaar jong zijn. Een Amerikaans supertalent?…nee hoor, gewoon een nuchtere meid uit de lage landen. We hebben het dan natuurlijk over Candy Dulfer. Deze week vroegen we naar haar muziekbeleving.

Ik wens u weer veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Een mooie 1000 Euro set   
Hoeveel weergavekwaliteit mag men verwachten van een 1000 Euro set? Het hier besproken systeem liet horen dat ook op dat prijsniveau de lat hoog kan worden gelegd.


Achtergrondartikelen

Nautilus op wielen   
In de Jaguar C-XF concept auto laten de Britten voor het eerst zien hoe een autogeluidsinstallatie er volgens B&W ‘Nautilus recept’ uit zou moeten zien.

De muziekbeleving van… Candy Dulfer  
Ze is pas zevenendertig, maar zit al ruim vijfentwintig jaar in het vak: in deel 9 van De Muziekbeleving Van… saxgodin Candy Dulfer.


Hi-Visit

Music Matters  
What’s in a name? Ruim een week na het leerzame gesprek met Sander Tinnemans, Managing Director van Music Matters dringt de betekenis van de gevleugelde uitspraak van Johan Cruijff “je gaat het pas zien als je het doorhebt” pas tot me door.


Software recensies

Ladysmith Black Mambazo - Long Walk To Freedom (SACD)  
De medewerking aan Paul Simon’s ‘Graceland’ zorgde er in 1986 voor dat Ladysmith Black Mambazo wereldberoemd werd. Op hun hybride stereo en multichannel sacd ‘Long Walk To Freedom’ zijn zij nu zelf degenen die andere musici uitnodigen om aan een muzikaal project mee te werken.

Squarepusher – Hello Everything (CD)  
Vriendelijke titel, vriendelijk hoesje – Tom Jenkinson laat zich op zijn nieuw album van een aangename, aardige kant zien. Het is een staalkaart van zijn muzikale kunnen, op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Zijn complexe, hermetisch stuiterende beats met freaky jazz escapades – Jenkinsons mag graag bassen in Jaco Pastorius stijl – konden in het verleden nog wel eens velen gillend de gordijnen in jagen, maar hier kleurt hij voor zijn doen netjes binnen de lijntjes.

Egidius Kwartet & Consort – The Songbook of Hieronymus Lauweryn van Watervliet (CD)
Rond 1500 hadden ze nog geen iPod om liedjes op te verzamelen. Sterker nog, er waren niet eens CD-winkels of verkopers van bladmuziek. Men moest derhalve zelf muziek noteren om thuis iets te zingen of spelen te hebben. Hieronymus Lauweryn, Heer van Watervliet en Poortvliet, legde tussen 1495 en 1507 een flink boek aan, dat nu als museumstuk in de British Library verblijft.

Buxtehude - Das jüngste Gericht (CD) 
Ton Koopman heeft na de vrijwel voltooide serie Bach-kantates een nieuw en even ambitieus projekt van stapel laten lopen: de voor zover mogelijk, complete kantates cq vokale werken van Dieterich Buxtehude, vermaard organist en kapelmeester in het Noordduitse Lübeck.

Shostakovich - Lady Macbeth of Mtsensk (DVD-muziek)  
De uitvoeringen van deze opera vorig jaar door de Nederlandse Opera in het Amsterdamse Muziektheater zijn alom bejubeld. Kwalificaties als cultureel hoogtepunt van het jaar en beste productie van de Nederlandse Opera ooit waren niet van de lucht. Mooi daarom dat ook wie niet in de gelegenheid was erbij te zijn nu kan genieten van Eva-Maria Westbroek, Mariss Jansons en het Concertgebouworkest en de rest van de fantastische cast in een rauwe, enerverende enscenering van Martin Kušej.

Breakfast on Pluto (DVD-film)  
Kwebbelende neproodborstjes zetten de toon van de film als er een mandje met een vondeling erin afgeleverd wordt in een Iers dorpje in de truttige jaren 50. Hier wordt een sprookje verteld, zo wordt meteen duidelijk gemaakt. In een nadrukkelijk gekunstelde vorm volgen we in 36 getitelde en genummerde hoofdstukjes de wederwaardigheden van Patrick Brady, een vondeling die liever een meisje was geweest.

EDITORS' CHOICE