NIEUWS

Muziek – publicatie week 2

Marc Brekelmans | 11 januari 2007

Muziek is de bindende factor voor alles wat HiFi.nl publiceert; of het nu gaat om stereo of surround apparatuur, carfi , portable audio, ja zelfs de recensies over beeldschermen en projectoren, allemaal hebben ze te maken muziekweergave.

Muziek is een kunstuiting die voor iedereen makkelijk toegankelijk is; je hoeft niet speciaal naar een museum of naar concertgebouw te gaan om van deze kunstuiting te kunnen genieten. Muziek is zelf ‘gratis’ toegankelijk (radio) en kun je met je meenemen. Muziek wordt ook wel eens de universele taal genoemd, want muziek doet barrières van ras, taal, cultuur en geloof verdwijnen.

Muziek weergegeven op een goede hifi-installatie brengt je dichter bij de originele uitvoering en zal je daardoor eerder emotioneren. Alle muziekliefhebbers zouden daarom eigenlijk verplicht gesteld moeten worden te investeren in een goede muziekinstallatie. Helaas is het vaak omgekeerd evenredig. Hoe meer muziek iemand bezit, des te minder die persoon uitgeeft aan zijn set. Onzin, hoor ik u denken. Natuurlijk is deze uitspraak gechargeerd: er zijn ook heel veel mensen met enorm veel muziek én een goede installatie. Maar daar staat tegenover dat er veel meer mensen zijn met héél veel muziek en een prul van een installatie. Nodig daarom eens wat vrienden (muziekliefhebbers) uit om bij u thuis een avondje muziek te luisteren; misschien kunt u er een paar bekeren. 

Voor de vaste lezers van HiFi.nl is het dan ook even schrikken bij het zien van de voorpagina. Daar staat namelijk een auto afgebeeld: een vuurrode Seat Leon FR. Wat doet die auto daar, wat heeft dat met muziek te maken? Nou dat blijkt als je één van de voorportieren opentrekt. Op de plek waar normaal gesproken een bescheiden luidspreker onderin de deur zit, is nu een afzichtelijke puist geplaatst. U raadt het al; dit is geen normale Seat Leon, maar een exemplaar met alle mogelijke  toeters en bellen van Pioneer. Maar kan het muziek maken?

In de tijd van multi-spelers, Dvd- (A) en Sa(cd)- spelers is het vreemd te zien dat het grote Amerikaanse merk Harman Kardon er voor kiest een standaard cd-speler uit te brengen. Een nieuw bewijs dat de ‘ouderwetse’ cd nog niet klaar is om zijn plekje af te staan als populairste muziekdrager. Hoe de HK HD970 muziek maakt kunt u deze week lezen in de recensie van Eric de Boer.

Ik wens u dit jaar weer veel muziekplezier.
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Harman Kardon HD970 
Gelukkig voor de muziekbranche is er de groep hifi liefhebbers en audiofielen die liever het originele, ongecomprimeerde geluid digitaal willen kunnen afspelen op een goede speler.

Seat Léon FR met Pioneer 
Twee Seat Léon sportwagens werden tijdens de EMMA 100% tuning show binnen 24 uur compleet omgebouwd met een fikse stapel Pioneer multimedia hebbedingen. Tijd voor een luistertest.


Achtergondartikelen - Column

Voornemens, door Bert Dekker   
Het zit er op; 2006 is alweer een tijdje geschiedenis. Voor mijn gevoel zitten we al zo lang in 2007 dat het net lijkt of het altijd al 2007 is geweest en ook zal blijven. Oh ja, had u nog goede voornemens gemaakt?Opstelling Luidsprekers (eerder gepubliceerd op 21-09-2006)
Iedereen weet, dat bij het zoeken naar een nieuwe woning, de locatie uiterst belangrijk is. Voor de juiste opstelling van luidsprekers geldt eigenlijk hetzelfde want voor een werkelijk goede weergave zijn alle weergevers afhankelijk van hun positie in een ruimte.


Software recensies

The Fratellis - Costello Music (CD) 
Britse bandjes: steeds zijn er weer nieuwe. Lang gaan ze vaak niet mee, een nieuwe hype haalt ze al gauw weer in, maar het snoepje van deze week is The Fratellis, trio uit Glasgow. Pure lol, pakkende melodietjes in sneltreinvaart en geinige teksten, die zich na één keer luisteren laten meebrullen. De hele Britpop-historie wordt daarbij opgerakeld, met de nadruk op de vroege Beatles en jaren 70 glamrock, bijvoorbeeld T-Rex en Mud.

Damien Jurado – And now that I’m in your shadow (CD)
Nick Drake is alweer dertig jaar dood, maar zijn invloed blijft groot. Damien Jurado lijkt de Amerikaanse reïncarnatie van het Britse wonder van verstilde melancholie. Een kleuterleider uit Seattle die al tien jaar platen maakt. Op dit album zijn het allemaal intieme songs, soms in de traditie van Bob Dylan of het akoestisch werk van Bruce Springsteen, maar als de sfeer van Drake doorbreekt is het echt superontroerend.

Rosemary Clooney - Blue Rose (LP) 
Rosemary Clooney gold in de vijftiger jaren in de USA als één van de bekendste popzangeressen. Met het album ‘Blue Rose’ bewees zij dat zij ook een uitstekende jazz zangeres was. Daarbij werd zij geholpen door niemand minder dan Duke Ellington - die speciaal voor haar het titelnummer schreef - en zijn orkest. Ellington had eerder zangeressen voor zijn band gehad maar op enkele uitzonderingen na waren dat gezichtsloze vocalisten.

Sonny Rollins Vol. 2 (LP)
Van Sonny Rollins is bekend dat hij zijn beste spel tentoonspreidt in directe interactie met zijn publiek. Zijn kracht ligt in het ter plekke construeren van ingenieuze ritmisch gevarieerde thematische solo’s. Toch komt zijn prachtige musculaire toon ook geweldig tot zijn recht op de betere plaatopnamen die er in de loop der jaren van hem gemaakt zijn.

Various Artists - The Russian Recordings (LP-box)
Na eerdere boxsets - waaronder mijn favoriete box van Ella Fitzgerald’s ‘sings the George and Ira Gershwin songbook’- brengt Speakers Corner Records ditmaal een boxset uit die nog niet eerder als set beschikbaar was.

Pretpark Nederland (DVD-film) 
Michiel van Erp mag graag naar landgenoten kijken met de verbaasde blik van een buitenstaander. Hij deed hij eerder in de televisieserie Lang Leve... en Op handen gedragen, over hoe Nederland reageerde op het overlijden van Prins Claus. Van Erp heeft een scherp oog voor komische details in onze enthousiast tentoongespreide lulligheid. Uitlachen is het misschien net niet, maar de ironie van Pretpark Nederland gaat ver.


EDITORS' CHOICE