NIEUWS

Apple komt met iPhone


Redactie HiFi.nl | 10 januari 2007

(gezien op het Internet)

De geruchten zijn officieel bevestigd: Apple komt met een mobiele telefoon. Het apparaat heet `iPhone` en combineert smartphone- en iPod-functionaliteit. Dat maakte Apple-topman Steve Jobs bekend op de MacWorld Expo in San Francisco. 

De iPhone wordt volledig bediend met een touchscreen. Als besturingssysteem heeft het apparaat een volwaardige versie van Mac OS X aan boord. WINMAG verwacht dat het daardoor voor ontwikkelaars eenvoudiger zal zijn software te schrijven die goed functioneert met Apple`s mobiele telefoon. Steve Jobs beweert dat Apple hiermee vijf jaar vooruit ligt op de concurrentie.

Smartphone
De iPhone biedt smartphone-achtige functionaliteit. Dankzij een samenwerking met Yahoo! is er ook ondersteuning voor push-mail, waarmee de iPhone een concurrent voor Blackberry- en Windows Mobile 5-toestellen is. Voor communicatie maakt het toestel gebruik van gsm, Bluetooth, WiFi en Edge. Google zorgt voor de ingebouwde zoekfunctionaliteit.

Muziek en foto`s
Belangrijke pijler van de iPhone is het afspelen van muziek. De iPhone kan hierin in ieder geval de iPod Nano volledig vervangen. Opvallend is daarbij dat je visueel kunt bladeren door albumcovers om het gewenste nummer te vinden, net als in de laatste versie van iTunes. Voor de opslag van onder meer muziek is er 4 of 8 GB aan flash-geheugen aanwezig, afhankelijk van de uitvoering. Ook zijn er fotobewerkingsmogelijkheden en is de iPhone voorzien van een 2-megapixel camera.

Prijs en verkrijgbaarheid
Het toestel verschijnt in juni op de Amerikaanse markt. In Europa moeten we nog wat langer wachten: eind dit jaar ligt het apparaat in de Europese schappen. De verkoopprijs in de VS bedraagt momenteel 499 dollar voor de 4 GB-uitvoering. De 8 GB-uitvoering kost 599 dollar.

EDITORS' CHOICE