Monitor Audio Bronze Reference

Redactie HiFi.nl | 06 januari 2007 | Monitor Audio

(ingezonden mededeling)

Voor de nieuwe Bronze Reference Series is Monitor Audio teruggegaan naar het begin. Elk onderdeel van de ontwerptekeningen is opnieuw bekeken en - indien mogelijk - verbeterd.

De Bronze Reference profiteert van technologieën die al gebruikt zijn voor de GS en RS Series. Zoals onder andere: de gouden C-CAM* hoogeenheid (met een weergave tot boven 30 kHz), de nieuwe MMP**-laageenheid, de MMP-middeneenheid met kegelvormige fasekap (van de RS Series) voor een gelijkmatiger weergave over een breder gebied, nieuwe wisselfilters met zo min mogelijk componenten plus een nieuw stijlvol en slank uiterlijk met de nieuwe Cova-parelglansafwerking.

Het resultaat is een luidsprekerserie die beter presteert dan de lage prijs doet vermoeden: dankzij de driedimensionale, snelle, moeiteloze en vooral ongekend ‘losse’ weergave. Vooral in Home Theater-opstellingen komen deze eigenschappen goed tot hun recht.
De Bronze Reference Serie bestaat uit de BR1 (met grote prestaties uit een zeer kleine behuizing), de BR2 (de opvolger van de fameuze Bronze 2), de 2,5-weg vloerstaande modellen BR5 (opvolger van de populaire Bronze 4) en BR6 (de ‘top’), de bijzondere BR-LCR middenluidspreker, de unieke BR-FX Dual Mode surroundluidspreker plus de nieuwe BRW-10 actieve sublaagluidspreker.

Met de verbeteringen wilde Monitor Audio de weergavekwaliteit naar ‘studiomonitor’-kwaliteit tillen. Daarbij is vooral sterk de nadruk gelegd op het gebruik in Home Theater- en high-end multimediasystemen. Alle luidsprekers zijn op elkaar afgestemd en kunnen dus in elke combinatie worden gebruikt. Van een eenvoudig 3-kanaalssysteem (met BR1 en BR-LCR) tot een uitgebreid Hi-Power 7-kanaals systeem (met BR6, BR-LCR, BR-FX en BRW-10).


Prijs en leverbaarheid:

De Bronze Reference Serie is vanaf december leverbaar in Black Oak en in parelglans Walnut en Cherry, alle met een zwarte grille.

De verkoopprijzen zijn (per stuk):
Bronze 1: 130 euro
Bronze 2: 170 euro
Bronze 5: 300 euro
Bronze 6: 400 euro
Bronze FX Surround:  150 euro
Bronze LCR:  200 euro
Bronze BRW-10:  500 euro


* C-CAM (Ceramic Coated Aluminium Magnesium) is oorspronkelijk ontwikkeld voor turbinebladen van straalmotoren: een licht maar zeer sterk materiaal. Samen met de gouden coating zorgt dit voor hoge gevoeligheid, lage vervorming en superzuivere weergave tot vér boven 30 kHz.
** De Metal Matrix Polymer kunststof conus wordt gevormd via de spuitgietmethode. Op die manier kan overal precies de materiaaldikte gebruikt worden die nodig is. Dit beperkt materiaalgebruik tot het minimum en dus ook de massa. De opgedampte coating van zeer fijne metaaldeeltjes geeft dezelfde voordelen als een volledig metalen conus (stijf en licht), maar is wel te gebruiken met eenvoudige wisselfilters. De combinatie van lage massa en zeer hoge stijfheid zorgt voor een unieke ‘snelle’ weergave
.


EDITORS' CHOICE