NIEUWS

Nederlandse films digitaal

Redactie HiFi.nl | 01 januari 2007

(Gezien op het Internet)

Ruim 150 miljoen euro beschikbaar voor digitalisering van bijna 300.000 uur film, video en audio en 3 miljoen foto`s.

Alle belangrijke film-, video, audio- en foto-archieven toegankelijk via internet; dat is het uiteindelijke doel van het ministerie van OC&W met een digitaliseringsprogramma dat niet minder dan zeven jaar zal beslaan.

De investeringen blijken uit een artikel in Het Parool en brief over filmbehoud van minister Van der Hoeven van Onderwijs en Cultuur.

Om precies te zijn 154 miljoen euro is er beschikbaar de komende zeven jaar. Dat geld komt uit het Fonds Economische Structuurversterking, zeg maar de extra aardgasbaten. Tot nu toe zijn veel van de meer dan 17 miljard besteede euro`s gegaan naar harde infrastructuur waaronder nutteloze projecten als de Betuwelijn.

Maar er is ook geld voor de digitale toekomst, en met name voor content die Nederland nader kan exploiteren, bijvoorbeeld op video via internet, bijvoorbeeld in de vorm van IPTV.

Dit heet Beelden voor de toekomst. Dit voorziet in behoud van 137.000 uur video (tv), 22.500 uur film, 124.000 uur audio en 2,9 miljoen foto`s. In totaal rekent het project met 176 miljoen euro aan opbrengsten. Die zijn online uitgesplitst (pdf).

De digitalisering komt voort uit een advies van de Raad voor Cultuur die met een Deltaplan voor Filmbehoud kwam. Onder meer de archieven van het Nederlands Filmmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid doen mee aan een actieplan naar aanleiding van het advies.

Nederland Kennisland leidt het project mede.


EDITORS' CHOICE