NIEUWS

Toch geen kopiëerheffing hardware

Redactie HiFi.nl | 26 december 2006

(Gezien op het Internet)

Toch geen kopiëerheffing op hardware - Uitbreiding thuiskopieregeling teruggedraaid na Kamerdebat

De elektronicabranche reageert opgelucht op de uitkomst van het donderdag gehouden Kamerdebat over de thuiskopieregeling. Demissionair minister van Justitie Hirsch Ballin draait de geplande invoering van een thuiskopieheffing op mp3-spelers en dvd-recorders terug.

De minister herroept op aandringen van de Tweede Kamer de beslissing van Henk Vonhoff, voorzitter van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). Vonhoff besloot eind november tot invoering van een heffing op hardware, als uitbreiding van de bestaande heffing op blanco informatiedragers. Via die heffing worden rechthebbenden vergoed voor het gegeven dat consumenten een privékopie kunnen maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De minister gaf al eerder aan dat eerst op Europees advies moet worden gewacht voor de regeling wordt aangepast. Daarna moet volgens hem duidelijk worden omschreven welke voorwerpen onder een heffing moeten vallen.

De drie brancheorganisaties FIAR, ICT-Office en STOBI reageren verheugd: "Nu wordt erkend dat het bestaande thuiskopiesysteem onduidelijk, onrechtvaardig en oncontroleerbaar is", schrijven ze in een gezamenlijk persbericht. De organisaties zeggen ervan uit te gaan dat deze maatregel de nieuwe heffing herroept en toekomstige uitbreiding van heffingen op hardware onmogelijk maakt. Ook heeft de minister volgens hen duidelijk gemaakt dat de huidige thuiskopieregeling niet functioneert.

De ministeries van Economische Zaken en Justitie hebben de Tweede Kamer nu toegezegd dat zij in een gezamenlijke brief hun visie op de toekomst van het thuiskopiestelsel uit de doeken zullen doen.


EDITORS' CHOICE