NIEUWS

Kerstmis – publicatie week 51


Marc Brekelmans | 21 december 2006

Oplettende lezers, en dat bent u toch allemaal, hebben vast opgemerkt dat onze voorpagina een kleine wijziging heeft ondergaan. Het nieuws heeft vanaf deze week meer de ruimte gekregen, de HiFi.nl Poll is verhuisd naar de rechternavigatie en multimedia (de videoreportages) en Pitje hebben ook een ander plekje gekregen. Misschien even zoeken voor de regelmatige HiFi.nl bezoeker, maar we zijn ervan overtuigd dat de nieuwe vormgeving bijdraagt aan de overzichtelijkheid van onze voorpagina.

Deze week hebben we weer een aantal erg leuke artikelen op HiFi.nl. Trots zijn we op het interview dat HiFi.nl auteur Rob van Ginneken had met Zucchero. Maar dat is niet het enige interview van deze week; tijdens de VAD show spraken we met Marantz’ hifigoeroe Ken Ishiwata en interviewden we Jan Laffra over zijn aanstaande afscheid van Dynaudio. Deze laatste twee interviews kunt u samen met impressies van de VAD Show 2006 bekijken in onze videoreportage.

De Hermstedt Hifidelio hebben we in het verleden als eens getest, en we waren onder de indruk van zijn capaciteiten. Recentelijk heeft Ad van Medevoort de standaard versie onder handen genomen en er een vM versie van gemaakt. De vM modificatie moet de speler op een klankmatig hoger plan brengen. Of dat gelukt is kunt u deze week lezen in de recensie van Rene Smit.

Rest ons u nog prettige kerstdagen toe te wensen; aangezien de meeste onder u maar liefst vier dagen niet op het werk hoeven te verschijnen is er tijd genoeg om HiFi.nl te lezen en te bekijken (Tip: neem ook eens een kijkje in onze Hi-Find).

Prettige feestdagen namens alle HiFi.nl medewerkers.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Hermstedt Hifidelio vM 
Vorig jaar besprak college Guido de Kanter de Hermstedt Hifidelio musicserver. Sinds kort is dezelfde server beschikbaar met een modificatie uitgevoerd door Audiomart.


Achtergrondartikelen

VAD Show deel 3
VAD Show deel 3 met interviews van Ken Ishiwata (Marantz) en Jan Laffra (Dynaudio). Verder aandacht voor High Fidelity Discs, Klipsch, Pioneer en Monitor Audio.

Zucchero  
Met zijn nieuwe album ‘Fly’ zoekt Zucchero het niet langer in duetten, maar keert terug naar zijn roots. Dat zullen we ook tijdens de komende tour goed merken, zo vertelt de Italiaanse blues rocker.Software

J.W de Vriend - Bach “Weihnachtsoratorium” (CD) 
Wie een soort muzikale Europese “weerkaart” van deze decembermaand 2006 zou bestuderen, zou een opmerkelijke “klimaatsverandering” kunnen constateren binnen de “regio klassieke muziek”, nl. de sterke tegenstelling van de steeds voortschrijdende ont-kerkelijking, en een evenredig snel stijgende belangstelling vóór, en populariteit ván religieuze muzikale meesterwerken door heel Europa.

Dan Laurin - Vivaldi “The 4 Seasons” (SACD)
De tijden veranderen, maar sinds Japerina de Jong in de jaren zeventig of daaromtrent haar “Vivat Vivaldi” ten beste gaf, is de ongelooflijke populariteit van de Venetiaanse barok-meester geen moment gekrompen.

Matthew Wadsworth – Masters of the Lute (SACD) 
Wellicht zijn er mensen die kennis gemaakt hebben met de luitmuziek van John Dowland via de CD die Sting onlangs uitbracht. Wie wil horen dat die muziek veel mooier kan klinken wordt op de wenken bediend door Channel Classics en Matthew Wadworth, met een instrumentaal programma. Naast Dowland prijken daarop andere meesters van het instrument als Kapsberger, Piccinini en Robert de Visée.

Damien Rice – 9 (CD) 
De Ierse singer-songwriter Damien Rice is een man met een groot talent: liedjes maken die je direct bij de keel grijpen en die je derhalve niet licht meer vergeet. Een paar keer draaien en je bent verslaafd. Dat was zo bij zijn alom bejubelde debuut O, dat hij nu qua intensiteit en schoonheid evenaart met het even bondig getitelde 9. Hoe een straatzanger in korte tijd een wereldster kan worden.

The Bullfight - One was a snake (CD) 
Gebombardeerd tot beste Nederlandse plaat van 2006. Natuurlijk niet door iedereen, maar dat las ik ergens, een aantal weken voordat ik deze CD ging beluisteren. Daardoor vooringenomen positief of juist extra kritisch zoals wij Nederlanders dat vaak zijn als het gaat om muziek van eigen bodem? Eigenlijk best een goeie plaat, maar té Brits. Of dat soort termen in de eindconclusie zullen staan weet ik niet. Laat ik er maar eens goed voor gaan zitten. Hoofd leeg, muziek aan.

Whisky (DVD-film) 
Dat in Zuid-Amerika iedereen voortdurend stralend de samba danst is net zo onwaar dat we hier allemaal met klompen aan de voeten continu met een duim in de dijk zitten. Oftwel: ook in Uruguay zijn er introverte mensen met een sombere inslag, die alleen lachen als dat moet voor een portretfoto. Om de mondhoeken omhoog te krijgen zeggen ze daar geen ‘cheese’ maar whisky, uitgesproken als ‘wikkie!’.

EDITORS' CHOICE