NIEUWST+A

T+A en Oehlbach nieuws

Redactie HiFi.nl | 14 december 2006 | T+A

(Ingezonden mededeling)

Importeur Servi-Q maakt melding van nieuwe artikelen van T+A en Oehlbach. Van T+A is er nu de nieuwe buizenvoorversterker P10, en Oehlbach introduceert een HDMI kabel van 15 meter, en een hoogwaardige Phono-voorversterker.

T+A P 10

T+A heeft vele lovende kritieken gekregen op de gedurfde 10-serie: een geïntegreerde microprocessorgestuurde buizenversterker, een buizen-(SA-)CD speler en een tweetal hoogwaardige draaitafels. Volgens de fabrikant alle zeer hoogwaardige, ultramoderne tweekanaals audioinstrumenten voor de meest veeleisende muziekliefhebber.

Voor diegenen, die het liefst werken met aparte eindversterkers of met actieve luidsprekers is er nu een buizenvoorversterker in de 10-serie ontwikkeld. Deze combineert alle voordelen van de gelauwerde V 10 zoals een razendsnel, open en gedetailleerd klankbeeld met de flexibiliteit van aparte eindversterkers of actieve luidsprekers.

Extreme aandacht is besteed aan het matchen van de buizen. In elk kanaal worden 5 buizen toegepast die minitieus worden gecontroleerd en gepaard worden geleverd voor een exacte performace van beide kanalen. De gehele schakeling is spiegelbeeldig opgezet volgens de modernste circuit-topologie. Hierdoor doorlopen beide signalen eenzelfde signaalpad. Voor de volumeregeling wordt een viervoudige precisie Alps potentiometer ingezet. De buizen die gebruikt worden zijn per kanaal 1x 12AX7 LPS dubbel triode, 2x AT-700 EH dubbel triode en 2x ECC99 dubbel triode. De ingangsweerstand bedraagt 20 kOhm en de versterkingsfactor 3.5.Er worden gescheiden voedingstransformatoren gebruikt voor de hoogspanning en de gloeispanning. Hiermee wordt een belangrijke bron van brom geëlimineerd.

Omdat buizen op een veel hogere bedrijfsspanning werken dan transistoren, bestaat de mogelijkheid van hogere en schadelijke vereffeningsstromen via cinchkabels naar aangesloten randapparatuur. Om deze reden hebben de ontwerpers gekozen voor een “floating ground circuit” dat deze stromen effectief voorkomt.

Er zijn a-symmetrische uitgangen beschikbaar op cinch en symmetrich op XLR, waarop ook lange interlinks kunnen worden aangesloten.

Via R-link corresponderen remotecommando’s met bijvoorbeeld de D 10 SACD speler. Deze P 10 voorversterker is leverbaar in de uitvoeringen zilver en titanium en komt uitetraard vergezeld van de F 10 afstandsbediening.

1080p digitaal video en high resolution audio over 15 meter HDMI-kabel. OEHLBACH XXL MADE IN BLUE!

De recente introductie van True High Definition afspeelapparatuur zoals BluRay en HD-DVD, en beamers, LCD-schermen en plasmascreens met een reolutie van 1920x1080 pixels vereist een herijking van het maximaal haalbare op HDMI-kabelgebied. Waar bestaande HDMI verbindingskabels niet langer konden zijn dan 7,5 meter, is met OEHLBACH XXL HDMI een maximale lengte van 15 meter probleemloos beschikbaar.

In de huidige homecinema installatie is de digitale HDMI-audio- en videoverbinding niet meer weg te denken. Steeds meer toestellen, hetzij dvd spelers en receivers als beeldweergevers, worden ermee uitgerust. HDMI is een ultrasnelle digitale interface die specifieke eisen stelt aan de verbindingskabels. Niet elke kabel is geschikt om HDMI foutloos te transporteren. Met name bij grotere afstanden gaat het mis en geeft de beeldweergever niet thuis. Naarmate de resolutie hoger is, d.w.z. het aantal pixels dat wordt getransporteerd, gaat de lengte van de verbindingskabel een rol spelen. Dat is bekend, en beeldweergaveapparatuur houdt daar rekening mee door een bepaalde marge aan te houden waarbinnen het te ontvangen signaal dient te liggen. Valt het signaal hier echter buiten door een te grote verzwakking ten gevolge van de kabellengte, dan is er geen beeld en geen geluid.

De maximale lengte voor een HDMI-kabel die 1080p moet transporteren, bedroeg ongeveer 7,5 meter. Met de introductie van de OEHLBACH XXL MADE IN BLUE HDMI-kabel kan 15 meter zonder kunstgrepen worden overbrugd. De zeer luxe uitgevoerde, royal blue HDMI-kabel is uitgevoerd met massieve aluminium precisie-connectoren, waarin een blauwe led is aangebracht. Deze geeft de aanwezigheid van signaal aan. De contactpins zijn 24 kt. verguld. De centrale geleiders zijn meervoudig afgeschermd en gescheiden en zijn evenals de afscherming vervaardigd uit uiterst zuiver, monokristallijn HPOCC koper.
De OEHLBACH XXL MADE IN BLUE HDMI-kabel is een vlakke kabel, die gemakkelijk verwerkt kan worden langs plinten, achter wanden en over (systeem)plafonds.

XXL MADE IN BLUE HDMI-kabels zijn er in de volgende lengtes: 0,75m, 1,20m, 1,50m, 2,0m, 3,0m, 5,0m, 10,0m, 15,0m.

OEHLBACH XXL Phono preamp

Terwijl vele huiskameres voorzien zijn van meerkanaals homecinema installaties, beleeft de analoge draaitafel een heuse revival. Een opmerkelijk fenomeen, dat in sommige situaties de nodige uitdagingen op aansluitgebied betekent. OEHLBACH komt te hulp met een high end phono voorversterker.

Het aantal nieuwe (voor)versterkers en receivers dat is uitgerust met een pickup voortrap is klein. Dit heeft enerzijds te maken met de gestage terugloop van het draaitafelgebruik en anderzijds met de verandering van stereo naar meerkanaalsweergave. Er werden minder platen gedraaid. Fabrikanten van apparatuur konden op deze manier zonder al teveel commentaar de draaitafelingang wegbezuinigen. Er is echter een wereldwijde revival van draaitafelweergave op gang gekomen. Er worden al sinds enkele jaren steeds meer draaitafels ontworpen en verkocht. Ook de verkoop van vinyl trekt aan. De ontbrekende draaitafelingang op moderne apparatuur wordt in toenemende mate gemist.

Er is een markt ontstaan op het gebied van aparte voorversterkers. Het minieme signaal dat van een pickup element afkomstig is, moet worden gecorrigeerd en versterkt. Pas dan kan het worden aangeboden aan de relatief ongevoelige lijn ingang van de versterker. Omdat vinylweergave nog steeds tot buitengewoon goede resultaten kan leiden, is de kwaliteit van de voorversterker uiterst belangrijk. OEHLBACH beantwoordt aan deze kwaliteitseis en introduceert de hoogwaardige XXL PHONO PREAMP. Een stijlvolle en compacte interface tussen draaitafel en (voor)versterker.

De eigenlijke versterker zit verpakt in een degelijke medalen behuizing, die voor de benodigde afscherming zorgt. Zij is voorzien van een externe 15v stekkervoeding, die op afstand van de draaitafel wordt geplaatst. Eventuele brom als gevolg van het strooiveld van de transformator is dan minimaal.
Via een stel zeer degelijke, 24 kt. vergulde Oehlbach cinch chassisdelen komt het signaal binnen en passeert het een volledig in dubbel mono opgebouwde schakeling. Deze is omschakelbaar en versterkt 35 dB in de stand MM voor moving magnet elementen en 60 dB voor moving coil elementen. De afsluitimpedantie voor MM bedraagt 47 kOhm en voor MC 100 Ohm. Er worden zeer hoogwaardige componenten gebruikt in een uitgekiende schakeling, waardoor het resultaat een zeer stille versterkertrap is. S/R verhoudingen zijn >100 dB voor MM en >74 dB voor MC. De RIAA-curve wordt binnen 0,3 dB gevolgd tussen 20 Hz en 20 kHz.
Het versterkte signaal verlaat via twee 24 kt. vergulde Oehlbach cinch chassisdelen de preamp.
 
Voor draaitafels of pickup armen met een aparte aardedraad is er een aardklemmetje aanwezig. Met twee blauwe leds wordt het in bedrijf zijn aangegeven.
Ondanks de volgens de fabrikant grootse prestaties is het een compact apparaatje. Het kan gemakkelijk bij de draaitafel of (voor)versterker worden geplaatst.

Prijzen:
T+A P10: 6100 euro
Oehlbach XXL MADE IN BLUE 15 meter: 729,95 euro
Oehlback XXL Phono:  209 euro


 

MERK

EDITORS' CHOICE