NIEUWS

negatief over Blu-ray

Redactie HiFi.nl | 13 december 2006

(Gezien op het Internet)

Onderzoeker: `geluiden` over HD DVD positiever

In de strijd tussen de twee opvolgers voor dvd neemt Blu-ray een slechte start. Dat beweert marktonderzoeker Cymfony. Het bureau, dat volledig onafhankelijk beweert te zijn, baseert zich op de `buzz` rond HD DVD en Blu-ray op fora en andere internetsites. Verrassend genoeg werkt de aanwezigheid van een (dure) Blu-ray-drive op de PS3 eerder in het nadeel van het nieuwe videoformaat, stelt Cymfony.

Het onderzoek bekeek 17.664 berichten op "social media sites" zoals blogs, fora, sites met previews en online discussies. De berichten werden gekozen omdat ze verwezen naar Blu-ray of HD DVD, of naar een van twaalf nieuwe videospelers van de nieuwe generatie. Tweeduizend berichten werden geselecteerd voor een diepere analyse.

Volgens Cymfony zijn consumenten veel positiever over HD DVD dan over Blu-ray. Voor de reële voordelen van Blu-ray zou weinig belangstelling bestaan. Niet veel surfers blijken overtuigd van de meerwaarde van de grotere opslagruimte op Blu-ray-schijven. Over de betere interactiviteit sprak zelfs niemand, noteerde Cymfony in zijn rapport.

De onderzoeker beweert ook dat het prijsverschil of de vrees voor een `formatenoorlog` niet speelt voor de consument. In de media daarentegen, worden deze twee factoren sterk benadrukt.

Meer invloed op de consument heeft de naam van een van de mede-uitvinders van Blu-ray: Sony. Het Japanse merk zou in het verleden te vaak een `oorlog` rond formaten hebben opgestart én verloren. Daarbij wordt vaak verwezen naar Betamax en MiniDisc, twee uitvindingen van Sony die de markt polariseerden, maar nooit veroverden. Cymfony beweert dat consumenten daarom de keuze voor Blu-ray gelijkstellen met een keuze voor een standaard die niet gaat doorbreken.

De combinatie van de PlayStation 2 en een dvd-drive was een goede zet van Sony, maar volgens Cymfony gokt de fabrikant verkeerd door hetzelfde te doen met de PS3 en Blu-ray. Veel gamers zien niet in waarom ze meer moeten betalen voor de dure drive, die qua spelen wellicht weinig impact heeft.

De cijfers tonen evenwel dat de strijd tussen Blu-ray en HD DVD allesbehalve beslecht is. Meer dan de helft van de dieper geanalyseerde artikelen en berichtjes stond neutraal tegenover beide nieuwe formaten. Een heel aantal consumenten heeft dus nog geen zijde gekozen in de discussie. Er zijn wel aanzienlijk meer positieve berichten over HD DVD en negatieve over Blu-ray dan omgekeerd.


EDITORS' CHOICE