NIEUWS

Verdwijnt plasma-tv?

Redactie HiFi.nl | 04 december 2006

(Gezien op het Internet)

Vraag naar huiskamervriendelijke afmetingen wordt superieure techniek fataal

Met de strijd tussen Blu-ray en HD DVD is het makkelijk te vergeten dat er nog een andere strijd woedt: die tussen plasma- en lcd-tv`s. Met steeds goedkopere en grotere lcd-televisies wordt het moeilijk voor plasma om aan te haken.

Nu uitzendingen in high definition en Blu-ray/HD DVD-schijfjes steeds dichterbij komen, stijgt de vraag naar HD-televisies. De gemiddelde consument wil wel HD kunnen bekijken, maar op een relatief klein scherm. Met klein bedoelt men minder dan 105 cm diameter. Het is voor plasmafabrikanten echter erg duur om kleine schermen te maken die toch volwaardig HD aankunnen.

Volgens experts ziet de toekomst er niet rooskleurig uit voor de verkopers van plasmatelevisies. Met de recent aangekondigde eindejaarsacties op lcd-televisies zullen naar verwachting erg weinig plasmatoestellen verkocht worden. Chunghwa Picture Tubes is een van de eerste bedrijven die onlangs besloten over te schakelen naar de productie van lcd-schermen.

Panasonic, Samsung en LG Electronics verkopen beide producten, terwijl Matsushita, Hitachi en Pioneer rotsvast in plasma blijven geloven. De reden die ze daarvoor aanhalen is de beeldkwaliteit. Deze zou bij schermen groter dan 120 cm diameter nog altijd opmerkelijk beter zijn dan bij lcd.

Dat maakt de grote plasmatoestellen de ideale metgezel voor Blu-ray of HD DVD. Maar de vraag naar dergelijke toestellen blijft erg klein. Gezinnen willen meer huiskamervriendelijke afmetingen.

Omdat de makers van plasma-tv`s gedwongen worden hun prijzen op kleinere modellen te verlagen, zullen hun winstmarges ook sterk dalen. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om grote investeringen te doen, waardoor op termijn lcd de enige overwinnaar zal worden.

Uit een onderzoek van Pioneer, Panasonic en Hitachi blijkt overigens dat 73% van de respondenten de beeldkwaliteit van een Plasmascherm verkiest boven een LCD-scherm.


EDITORS' CHOICE