NIEUWS

Downloaden – publicatie week 45

Marc Brekelmans | 09 november 2006

Behoort u ook tot de categorie muziekliefhebbers die graag zijn muziek in de platenkast wil kunnen zetten? Die met de hoes in de hand naar muziek luistert? Die van ieder nieuw gekocht album als eerste de boekjes leest? Dan komt u deze week weer aan uw trekken bij HiFi.nl

Deze week testen we namelijk een ouderwetse – ja, zo mag je dit ruim 20 jaar oude systeem inmiddels wel noemen – cd-speler. Ja, een pure cd-speler. Hij kan niks met sacd’s. Van DVD-A moet ie ook al niks hebben. Gewoon een cd-speler dus. Al accepteert hij wel MP3’s en WMA files. Toch hebben we het hier over een echte High End speler. Waarom hij dan geen hoogoplossende formaten af kan spelen? Nou, omdat deze formaten – zoals het er nu naar uitziet – veroordeeld zijn tot een bestaan in de marge.  Het heeft er alle schijn van dat de cd nog lang als meest gebruikelijke opslagmedium voor muziek zal blijven bestaan. De keuze om een zo perfect mogelijke cd-speler te maken is dus een juiste en iets wat we ook steeds vaker bij andere fabrikanten zien.

Een ander archaïsch medium – in de ogen van de zowat iedereen onder de 30 -  is de langspeelplaat. Met z’n allen roepen we dat de elpee midden in een revival zit, maar dat moeten we wel in perspectief blijven zien. Het marktaandeel van de elpee in de categorie geluidsdragers is haast te verwaarlozen. Leuk voor de liefhebber, maar voor de gemiddelde persoon in de straat een al lang gepasseerd (en vergeten) station. 
Het is tekenend dat we in een tijdperk van digitale vooruitgang teruggrijpen naar een meer dan 100 jaar oud medium voor kwaliteitsweergave. Ook veel van onze lezers doen dat, vandaar dat we deze week een  recensie hebben van een MM platenspelerelement. En ook nog eens eentje die ons zeer verrast heeft. Relatief betaalbaar en van een bovengemiddelde kwaliteit.

Ondanks de grote klankmatige voordelen van SACD en DVD-A lijken deze nieuwe formaten door de gemiddelde consument niet opgepikt te worden. Misschien is ieder nieuw formaat op een fysieke drager wel gedoemd te mislukken, want downloaden van muziek is de trend. In de eerste helft van 2006 werden er voor het eerst meer liedjes – ja, je downloadt alleen de nummers die je leuk vindt, een compleet album…was da? - gedownload (betaald!) dan dat er singles verkocht werden. De verkoop van complete albums blijft vooralsnog redelijk stabiel -  zouden dat de 30 plussers zijn die nog altijd een schijfje in handen willen hebben? – voor wat betreft aantallen, de omzetcijfers daarentegen zijn gedaald. Downloaden is dus de trend; niet alleen voor muziek, nu zelfs ook voor films. De gemiddelde consument zit dus schijnbaar niet te wachten op kwalitatief hoogwaardige muziekweergave. Gebruiksgemak, imago en prijs zijn tegenwoordig doorslaggevend voor het succes van een product.

Zullen we over een aantal jaren met z’n allen muziek gaan downloaden? Ik hoop en verwacht het niet. Er zal altijd een groep liefhebbers bestaan die het plaatje wil vasthouden, het ingesloten boekje wil lezen en in de kast wil hebben staan. Dezelfde reden waarom ook boeken voorlopig nog wel zullen blijven bestaan.

Misschien dat we over een paar jaar hoogoplossende formaten als SACD en DVD-A als download ter beschikking hebben……mhhh, ik denk het niet.

Marc Brekelmans
HiFi.nl


Nieuw

Hardware

Rega Saturn
Sommige merken blijven gelukkig trouw aan hun vormgeving. Dit kan op lange termijn kostenbesparend werken. Dat betekent voor de fabrikant geen gepieker wat de nieuwste modetrend gaat worden of welke vormgeving het nieuwe product nu weer moet hebben.

Shelter 201 MM 
Op het moment dat ik hoorde dat ik een Moving Magnet pick up element in huis zou krijgen voor een recensie trok ik de neus op. Moving Magnet elementen hebben voor mij lang geleden afgedaan ten gunstige van Moving Coil types.


Hi-Visit

Praalder Den Haag  
oktober van het jaar 2006 bestond de firma precies 75 jaar. Een mijlpaal die slechts weinig elektronica winkels in Nederland gegeven is. “Mijn opa of eigenlijk mijn oma is de initiator van de firma” vertelt Onno. “Toen in de jaren 30 heel Nederland voorzien werd van elektriciteit had mijn opa als installateur handen vol werk. Mijn oma zag dit alles aan en vond het een logische stap om apparatuur te gaan verkopen die op dit nieuwe, toen nog 110Volt, elektriciteitsnet aangesloten kon worden”, zegt Onno. Aldus geschiedde en zo werd de eerste winkel in de Theresiastraat geopend.


Oproep Panorama
Gezocht!!
Weekblad Panorama is voor een artikel over High End audio in Nederland op zoek naar trotse High End Hifi bezitters.
 
Uiteraard zijn jullie dat allemaal. Trots. Trots op wat je hebt staan, trots op het geluid dat er uit jou streven naar perfectie komt. Panorama is op zoek naar vier uiterst trotse bezitters van prachtapparatuur. Het gaat om een foto van jou bij je installatie met daarbij een interview over je passie, hoe je aan deze hobby komt en wat je nog wenst (iedereen heeft tenslotte altijd nog wensen). Vind je het leuk om mee te werken? Stuur een mailtje naar marcobarneveld@gmail.com met je telefoonnummer erbij. Alvast bedankt!


Achtergrondartikelen - column

VAD 2006 - deel 3 
Zoals reeds te lezen was kon de VAD show 2006 met recht geslaagd worden genoemd. Daarbij stonden het publiek weliswaar geen revoluties op stereo- en AV gebied te wachten, desondanks werden veel vermeldenswaardige innovaties getoond. De afgelopen weken heeft de redactie van HiFi.nl dan ook uitvoerig stilgestaan bij een groot aantal opmerkelijke, belanghebbende en/of bijzondere items op stereo- en AV gebied. In dit derde deel staan we stil bij een aantal overige exposanten die de vele bezoekers aan de VAD zeker ook belangrijk nieuws te vertellen hadden.

VAD 2006 - Vodcast B&W Loudspeakers Nederland 
Tijdens de VAD show 2006 filmde HiFi.nl de stand van B&W Loudspeakers Nederland.

Lang en kort, door Rene van Es 
In mijn studeerkamer, annex logeerkamer, annex tweede luisterruimte staat een eenvoudig televisie toestel dat een zeer behoorlijk beeld geeft. Het is een Sony van 15 jaar oud die wij destijds kochten voor ongeveer 1000 gulden.


Software

Keith Jarrett – Tokyo solo (DVD-muziek)
ECM loopt nooit voorop bij het omarmen van nieuwe media. In Amerika verscheen dit jaar een eerste SACD, en nu is er de eerste DVD uitgave op het kwaliteitslabel. Niet toevallig is deze gewijd aan de bekendste naam uit de ECM stal, Keith Jarrett. Zijn piano-improvisaties vulden al vele CD’s, maar nu kunnen we ook zien waar het prachtige spel, steevast begeleid door minder welluidende kreungeluiden, vandaan komt.

Billy Cobham - Drum ‘n’ Voice Vol. 2 (CD) 
Hoewel de uit Panamese ouders geboren en in New York opgegroeide Billy Cobham inmiddels ook al weer de 62 jarige leeftijd bereikt heeft blijft hij onvermoeibaar doorgaan met datgene waar hij het beste in is; drummen.

Katie Melua – Piece by Piece Special Bonus Edition  (CD+DVD)
Katie Melua behoeft waarschijnlijk geen introductie meer. Haar albums Call of the Search en Piece by Piece zijn inmiddels met miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Tijd dus voor Special Bonus Edition. Het succes uitmelken of een waardevolle aanvulling op de bestaande cd?

Poulenc / Honegger (SACD)
In de werken die tot nu toe verschenen in de reeks concertopnamen van het Concertgebouworkest op het eigen label RCO live, lag de nadruk tot nu toe op het ‘ijzeren repertoire’. Daar wordt nu gelukkig een wat avontuurlijker programma aan toegevoegd, met twee religieus getinte werken van rond 1950.

Lilian Hak – Faces (12" CD)
Een van de voordelen van recensies schrijven is dat je wel eens iets moois aangeboden krijgt dat je nog niet kende. Zo zei de naam Lilian Hak me niets, maar de 12” single die ik beluisterde was een aangename verrassing. Het nummer Faces van haar nieuwe CD Love’s Victory March is in maar liefst vijf versies te horen, waaronder twee bewerkingen door de Britse geluidstovenaar Scanner, een naam die wel bellen deed rinkelen.


EDITORS' CHOICE