NIEUWSEclipse

Eclipse luidsprekers

Redactie HiFi.nl | 02 oktober 2006 | Eclipse

(ingezonden mededeling)

Eclipse herdefinieert High End audioweergave. Time Domain Technology recreeert het originele geluidsveld.

De Time Domain Technology die door Eclipse wordt aangewend is niet minder dan een doorbraak in weergaverealisme. Waar andere luidsprekerfabrikanten ingewikkelde oplossingen kiezen, blinkt Time Domain uit door eenvoud. En is eenvoud niet kenmerk van het ware?

Vrijwel alle fabrikanten van luidsprekers kiezen ervoor hun ontwerpen een rechte frequentiekarakteristiek mee te geven. Op zichzelf is daar niets mis mee maar de technische realisatie staat een correct tijdgedrag meestal in de weg. Om van laag tot hoog voldoende snel en onvervormd weer te kunnen geven zijn minstens twee aparte luidsprekerchassis nodig. Daarom wordt er een scheidingsfilter toegepast dat de audiostroom splitst in een laag en een hoog aandeel. Deze filtering gaat vaak gepaard met fouten in het tijdsdomein. De twee signalen zijn hun originele tijdsverhouding tot elkaar kwijt en sturen de luidsprekerchassis dan ook niet meer tijdcorrect aan.

Daarbij komt dat door de twee verschillende vertrekpunten van de geluidsgolven in het luidsprekerfront een variabele weglengte naar ons oor wordt afgelegd. Grond- en boventonen komen dus niet meer op het juiste moment bij ons oor aan. En juist deze tijdsrelatie bepaalt de precieze plaatsing van instrumenten, de focussering, de afbeelding van een ruimte en niet te vergeten de authenticiteit van de muziekinstrumenten en stemmen.

Eclipse slaat met de Time Domain Technology een totaal andere weg in. Men is op zoek gegaan naar de oorsprong van het horen. Wat hoort men in een concertzaal? Een rechte frequentiekarakteristiek? Nee, maar wel een tijdgedrag dat op elke plek in de zaal klopt. En het blijkt dat ons menselijk oor extreem gevoelig is voor fouten in het tijdsdomein, veel meer dan voor fouten in het frequentiedomein. Als men nu een luidspreker zou kunnen ontwikkelen, die het originele geluidsveld van een concertzaal kan recreëren. Deze opgave heeft men zichzelf gesteld en na intensief onderzoek en breedvoerige ontwikkeling zijn de Time Domain luidsprekers gerealiseerd.

Time Domain luidsprekers zijn alle éénwegsystemen. Kosten noch moeiten zijn gespaard om de juiste luidsprekerchassis te vinden. Deze moesten onvoorwaardelijk lineair zijn in het hoorbare gebied en een extreem lage vervorming combineren met een ruime belastbaarheid. Men heeft deze chassis gevonden, maar daarmee was men zeker niet klaar. Ook de behuizing van de luidspreker moest opnieuw ontwikkeld worden. Want elke luidsprekerbehuizing resoneert en vormt daarmee een extra geluidsbron, die op bepaalde frequenties meespeelt en dus kleuring en versmering van het geluidsbeeld veroorzaakt. Men ontwikkelde een synthetische soort marmer, dat hard is en acoustisch dood. Men schiep een ei-vorm waardoor staande golven in de behuizing en  reflecties van golffronten tegen de voorkant ervan niet voorkomen. Het eigenlijke luidsprekerchassis werd niet aan deze behuizing gekoppeld, maar aan een zwaar massief zinken “anker” dat zich erin bevindt en zwevend van de behuizing is gemonteerd. Dit anker zit rotsvast aan de zware massieve voet gemonteerd, welke op zijn beurt stevig verankerd kan worden aan de ondergrond. Dit alles houdt in dat alleen de luidsperkerconus trilt en verder niets. Er is dus één enkele puntbron die het gehele tonale spectrum weergeeft. Fasefouten in een scheidingsfilter zijn uitgesloten want er is geen filter en looptijdverschillen door de verschillende luidsprekerchassis zijn ook geëlimineerd, want er is maar één chassis.

Beluistert men een stereo opstelling dan vallen direct een aantal zaken op. De volstrekte afwezigheid van kleuring, de verbluffende snelheid, de rotsvaste stabiliteit van het stereobeeld bij elke frequentie, de natuurlijkheid van het timbre van stemmen en acoustische instrumenten... Het is gewoon wennen. Is men eenmaal gewend en beluistert men daarna weer een conventioneel meerwegsysteem, dan is onrust het eerste dat opvalt.

Een Time Domain luidspreker is uren en uren achtereen te beluisteren zonder dat men luistermoe wordt. Immers, onze hersenen behoeven geen aan tijd gerelateerde correcties uit te voeren dus worden ze minder moe.

Time Domain luidsprekers klinken ook bijzonder compleet bij lage volumes. Ze behoeven niet extreem luid te spelen om alle details van de muziek te onthullen.
Wanneer de luisteraar zich in een andere ruimte dan die van de luidsprekers bevindt, hoort hij het verschil en de verbijsterende neutraliteit nòg. Het is net of daar een echte trompet of een echt stuk slagwerk wordt bespeeld.

Voor degenen die extreem diep en gecontroleerd laag wensen beschikt Eclipse over een subwoofer die ook over de Time Domain technology beschikt. Bijzonder hieraan is dat er twee woofers worden gebruikt, die met de achterkanten aan elkaar zijn gemonteerd, zwevend van de behuizing. De trillingen van het ene chassis worden geneutraliseerd door het andere en de behuizing blijft stil. Hierdoor is een droge, zeer gecontroleerde en diepe basweergave mogelijk, die zijns gelijke niet kent. Daarnaast is de subwoofer super snel, hetgeen een absolute must is om te passen bij de weergavekarakteristiek van de monitoren.

Time Domain luidsprekers zijn te beluisteren op de VAD show, kamer 10.
www.eclipse-td.com


EDITORS' CHOICE