NIEUWSB&W

1 schijfje: alle formaten

Redactie HiFi.nl | 20 september 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Een door Warner Music ingediend patent verraadt wel een héél erg interessant schijfje: een dual-disc waarbij elke kant twee lagen heeft. In het patent wordt gesproken van de mogelijkheid om zowel dvd, hd-dvd, blu-ray en audio-cd te gebruiken voor de layers.

Op dit moment zijn de enige hybride schijfjes op de markt gecombineerde dvd/hd-dvd-schijfjes. De reden hiervoor is dat er voor blu-ray en hd-dvd verschillende soorten lasers nodig zijn en dat de technologieën daarom incompatibel met elkaar zijn. Het patent van Warner maakt het mogelijk door een semireflectieve coating twee verschillende lagen te gebruiken. De hd-dvd-laag komt hierbij dieper te liggen dan de blu-ray-laag. De andere kant van het schijfje kan voorzien worden van een dvd- en cd-laag.

Toch zitten er nadelen aan deze methode: er blijft voor elke methode maar één laag over. Dvd kan dus niet groter zijn dan 4,7 GB, hd-dvd niet groter dan 15 GB en blu-ray niet groter dan 25 GB. Desondanks kosten de schijfjes niet veel meer om te produceren, dus Warner ziet de schijfjes op zich als een haalbaar doel. Het grootste probleem blijft dat van de verkoopprijs, omdat de dvd-versie in dit geval even duur wordt als de kwalitatief betere hd-versie. Wat dat betreft blijft het voorlopig logischer voor de studios om een goedkope dvd-box en een duurdere hd-dvd- of blu-ray-box te verkopen.

MERK

EDITORS' CHOICE