NIEUWSTaralabs

Taralabs naar Monitor Audio

Redactie HiFi.nl | 13 september 2006 | Taralabs

(ingezonden mededeling)

Monitor Audio Nederland heeft het leveringsprogramma uitgebreid met de innovatieve interconnect-producten van TARA Labs. TARA staat voor ‘The Absolute Reference Audio’ en de producten kenmerken zich door de ongeëvenaarde kwaliteit (met de hand gemaakt in Oregon), het voortdurende streven naar verbetering en perfectie, de unieke technologieën (geen “me-too” producten), het zeer uitgebreide assortiment plus de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

TARA Labs houdt zich al ruim 22 jaar bezig met het toepassen van de nieuwste technologieën voor audioverbindingen, maar dan wel alleen die welke ook een echt hoorbare verbetering geven. Dat streven heeft inmiddels geleid tot een groot aantal unieke producten, zoals de Optimized Solid Core, de Rectangular Solid Core, de isolatie door middel van lucht (AirTubes) of vacuüm (The Zero) in plaats van kunststof, etc. Een TARA Labs-kabel heeft daarom prestaties die beter zijn dan die van (vaak vele malen duurdere) zogenoemde ‘audiophile’ kabels.

Het nieuwste product - de RSC Air Series 2 - is een mooi voorbeeld van het streven naar perfectie. In 1998 zijn de Air-Tube kabels geïntroduceerd. Hierbij lopen twee koperaders elk in een eigen teflonbuisje van elkaar geïsoleerd door...lucht: met indrukwekkende hoorbare resultaten. Bij de Air-Series 2 is nu ook de kabelafscherming door lucht geïsoleerd van en heeft bovendien een grotere afstand tot de RSC-koperaders. Dit zorgt voor een nog transparantere weergave en een ongekend super-accurate stereopositionering.

De productportfolio van TARA Labs omvat kabels voor audio, video en digitaal plus luidsprekers en in alle prijsklassen: van de Prisma 100a audio-interconnect (39 euro) tot The Zero (vanaf 20.000 euro ...).

Vanaf 1984 heeft Matthew Bond - de oprichter van TARA Labs - zich gestort op het hoorbaar verbeteren van audioverbindingen door gebruik van de nieuwste, innovatieve en toonaangevende technologieën. Dit heeft inmiddels een flink aantal unieke eigen vindingen opgeleverd. Hieronder de belangrijkste (gepatenteerde) technologieën die worden toegepast in de diverse producten:

  • Pressure Stranding: Bij een gewone kabel bestaan de aders uit vele dunne - losjes in elkaar gedraaide - ronde koperdraadjes. De losse bundeling zorgt er echter voor dat de onderlinge contactoppervlakken tussen de aders geleidelijk oxideren (door toetreding van zuurstof en vocht) wat resulteert in een afnemende geluidskwaliteit. Bij TARA Labs bestaan de aders uit heel veel dunne 5-hoekige koperdraadjes die onder een zeer hoge druk in elkaar zijn getwist. Dit zorgt voor een betere kwaliteit, voorkomt het oxidatieprobleem en garandeert dus een levenslang gelijkblijvende hoge kwaliteit.
  • Super Annealed Oxygen-Free Copper: Hoe puurder het koper, hoe beter de geleidingskwaliteit. Het verwijderen van zuurstofmoleculen uit het koper is een eerste stap, maar er is meer. Bij de normale productiemethode van koperdraad worden namelijk multikristallen gevormd. De vele onderlinge contactvlakken zorgen voor extra weerstand en dit geeft vervorming van de hoge frequenties. Bij de SA-technologie wordt het koper na bewerking getempereerd (na een speciale warmtebehandeling op een heel geleidelijke manier afgekoeld): dit resulteert in een speciale molecuulstructuur (“monokristal”) die een veel betere hoogweergave oplevert.
  • Cable Geometry: Niet alleen de soort kern is van belang, maar ook (bij kabels met meerdere kernen) hoe groot ze zijn, op welke manier ze ten opzichte van elkaar lopen, etc. Elke variabele heeft een eigen invloed op het geluid en dankzij onderzoek kan TARA Labs hiervan optimaal gebruik maken om elke gewenste kabelkwaliteit te krijgen.
  • Rectangular Solid Core: TARA Labs was in 1987 met de PhaseII luidsprekerkabel de eerste fabrikant die ronde aders van massief koper gebruikte voor een betere geleiding. Bij ronde aders treedt echter het ‘skin-effect’ op met een negatieve invloed op de hoogweergave. De TARA Labs-oplossing: de rechthoekige ader zonder dit effect en dus met een veel betere hoogfrequentweergave. De RSC-kabels zijn al vanaf 1990 op de markt.
  • Optimized Bandwidth Solid Core: Hierbij bestaat de kabelkern niet alleen uit één massieve ader, maar bovendien is voor elk type (audio, luidspreker, video, etc.) de kernafmeting geoptimaliseerd voor een zo groot mogelijke doorlaatbandbreedte.
  • ISM OnBoard: In 1997 heeft TARA Labs een nieuw systeem geïntroduceerd om elektromagnetische interferentie en radioinstraling te voorkomen zonder de audiokwaliteit aan te tasten (zoals gebeurt bij de gebruikelijke passieve hoogfilters die in het audiosignaal zitten).
  • Air Technology: Reeds in 1986 heeft TARA Labs kabels op de markt gebracht waarbij de kunststof aderisolatie was vervangen door lucht (de Original en Pandora). In 1998 is de AirTube-techniek gecombineerd met RSC tot de RSC Air-kabels: met een gigantische impact op de kwaliteit. Tot op heden is TARA Labs nog steeds de enige producent van dit soort kabels.
  • Vacuum Dielectric Technology: Het enige isolatiemateriaal dat beter is dan lucht, is....geen lucht oftewel vacuüm. Om dit mogelijk te maken zijn nieuwe connectors uit de ruimtevaart gebruikt met speciale ventielen om de kabel vacuüm te kunnen trekken. In combinatie met de AirTube en het Floating Shield-systeem is deze in 1999 geïntroduceerde The Zero de technisch meest geavanceerde kabel ter wereld (met een capaciteit van minder dan 10 pF/m).
  • Constant Current Impedance Testing: De bovenstaande technologieën zorgen voor een hoorbare (subjectieve) verbetering. TARA Labs heeft bovendien ook een objectieve meetmethode ontwikkeld waarmee uit de meetresultaten de hoorbare resultaten kunnen worden voorspeld: CCZT. Deze methode is bijvoorbeeld dankbaar in gebruik genomen door de universitaire wereld

EDITORS' CHOICE