NIEUWSB&W

Ned 1,2 en 3 digitaal vrij te ontvangen


Redactie HiFi.nl | 01 september 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Geen smartcard vereist na bezwaar Tweede Kamer
 
In de nacht van 26 op 27 november zullen televisiezender Nederland 1, 2 en 3 én de regionale omroepen in digitale vorm vrij toegankelijk worden. Dat betekent dat deze zenders zonder aparte smartcard te zien zullen zijn.

Het zogeheten free to air gaan van deze zenders komt als reactie op het vervallen van het vrije analoge signaal van deze stations op 30 november aanstaande. In mei werd nog uitgegaan van oktober, maar verantwoordelijke ministers Van der Hoeven en Wijn besloten tot uitstel met één maand.

De Tweede Kamer had bezwaar gemaakt tegen het feit dat de uitzendingen na het verdwijnen van het analoge tv-signaal alleen nog met een smartcard waren te zien. Aan dat bezwaar is nu tegemoet gekomen, schrijft het ministerie.

Met de uitschakeling komt een eind aan 55 jaar analoge televisie in Nederland. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap meldt dat een geschikte decoder 30 tot 50 euro kost. Een speciale website `signaalopdigitaal` moet de naar schatting 74.000 huishoudens die nu nog analoog televisie kijken, informeren over de aanstaande wijzigingen.

De omschakeling is nodig om digitale ethertelevisie mogelijk te maken. Het kabinet vindt het belangrijk om naast de kabel en de satelliet een derde concurrerende infrastructuur te hebben met landelijk bereik. Volgens de regering levert digitale ethertelevisie de burger betere beeld- en geluidskwaliteit, meer zenders en interactieve diensten.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »