NIEUWSB&W

kopieerbeveiliging eenvoudiger


0 | 19 augustus 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Legaal te downloaden films branden op dvd

De filmindustrie heeft plannen om de kopieerbeveiliging van films te versoepelen. Het branden van legaal gedownloade films op een dvd-schijfje zou in de toekomst mogelijk moeten zijn.

De kopieerbeveiliging van films verhindert momenteel dat consumenten de desbetreffende film op dvd kunnen branden. Consumenten worden daardoor verplicht om de film op de computer te bekijken. Dat is niet alleen weinig gebruiksvriendelijk, het komt ook het kijkcomfort niet ten goede.

Maar daar kan binnenkort verandering in komen. De DVD Copy Control Association (DVD CCA), de organisatie die de kopieerbeveiliging van dvd`s bepaalt, werkt aan een aanpassing van de kopieerbeveiliging, waardoor films zelf op dvd te branden zijn. Consumenten kunnen het schijfje op een standaard dvd-speler afspelen.

Consumenten zullen evenwel niet direct kunnen genieten van de nieuwe kopieermogelijkheden. In eerste instantie denkt de DVD CC aan kiosken in winkels, waar de schijfjes voor de consumenten worden gebrand. De klant selecteert de gewenste films, de kiosk haalt de films van de server en brandt deze op een speciaal dvd-schijfje.

Winkeliers hoeven dan niet meer alle films daadwerkelijk op voorraad te hebben. De consument kan kiezen uit meer films, niet alleen recente kaskrakers maar ook oude of obscure titels.

Pas in een tweede fase zou het voor consumenten mogelijk worden om films of televisieprogramma’s zelf te branden op dvd. De versoepeling van de kopieerbeveiliging moet bovendien nog worden goedgekeurd door de leden van de DVD Copy Control Association.

MERK

EDITORS' CHOICE