NIEUWSB&W

Uitslag Gryphon prijsvraag

Redactie HiFi.nl | 02 juni 2006 | B&W

Een aantal weken geleden konden lezers van HiFi.nl meedoen aan de Gryphon Audio Designs prijsvraag. De inzenders van de juiste antwoorden maakten daarbij kans op één van de zeven Gryphon Exorcists. Inmiddels zijn de prijswinnaars bekend.

Uit de vele inzendingen hebben we zeven winnaars getrokken. Onderstaande prijswinnaars krijgen hun prijs binnenkort automatisch toegestuurd.

Winnaars Gryphon Exorcist prijsvraag:

  1. Gaston Heunder uit Groningen
  2. Denis Schuurmans uit Maasbracht
  3. Frank Hiep uit Groningen
  4. Dhr. of Mevr. Mighielsen uit Enschede
  5. Wouter Kaper uit Heemstede
  6. Paul de Moedt uit Den Bosch
  7. Tom van Gessel uit Drunen

HiFi.nl wil alle winnaars van harte feliciteren met hun prijs. Geen prijs gewonnen? Geen nood, HiFi.nl organiseert regelmatig leuke prijsvragen voor haar lezers.


Originele Prijsvraag

Hifi.nl mag namens Gryphon Audio Designs een zevental Gryphon Exorcist’s verloten. De Exorcist elimineert omgewenst magnetisme uit uw gehele audioketen, door een zeer zuivere toon van 1000 Hz in afnemend volume gedurende 35 seconden door de keten te sturen. De winkelwaarde van elke Exorcist is circa 150 euro.


Gryphon Audio Designs

Gryphon Audio Designs is het geesteskind van Flemming E. Rasmussen en de vervulling van een levenslange droom om de pure essentie van de live muziekbeleving te herscheppen in de huiselijke omgeving. Rasmussen, van oorsprong een leraar schilderen en fotograferen, richtte het bedrijf 2R Marketing op dat high end apparatuur importeerde voor de Deense markt. Rasmussen had toen al veel contacten in de muziekindustrie, omdat hij platenhoezen ontwierp en concertposters. Gryphon Audio Designs is in 1985 opgericht als onderdeel van 2R Markering. Het eerste product, de inmiddels legendarische Gryphon Head Amp, vindt zijn oorsprong in een vrijetijdsproject ten behoeve van het eigen systeem van de ontwerper. Tijdens de Chicago CES in 1986 toonde een gerespecteerde Japanse distributeur veel interesse in de versterker. De Head Amp bereikte via die distributeur later de status “Best Buy” in de Japanse audio pers. Hoewel het Gryphon project was begonnen als pure hobby, niet gedreven door enige commerciële motivatie, ontstond er vraag door het verschijnen van reviews en mond op mond reclame. Iets dat leidde tot de formele oprichting van Gryphon Audio Designs, een zelfstandige firma. Als gevolg van het directe succes van het merk Gryphon werden de importactiviteiten in 1993 gestopt, zodat Rasmussen als zijn tijd aan Gryphon kon geven.
 
Gryphon Audio Designs kreeg direct erkenning met “state of the art” prestatie, intuïtieve ergonomie en ongekende schoonheid voor de Gryphon voor- en eindversterkers. De achtergrond van Rasmussen in kunst en industrieel ontwerp, geeft aan elk product een gedistingeerde luxe afwerking die organisch verbonden is met het audio circuit ontwerp en een gebruiksgemak dat vorm en functie optimaal integreert.

What`s in a name?
De naam Gryphon en het logo zijn geïnspireerd door het creatuur uit de Griekse mythologie met de kop en de vleugels van een adelaar en het lichaam van een leeuw. De perfecte combinatie van de kracht van een leeuw en de gratie van een adelaar. Een toepasselijk symbool voor de sterke elegantie die Gryphon probeert in zijn apparatuur te leggen.

De ontwerpers
Flemming E. Rasmussen is verantwoordelijk voor het scheppen van de concepten, het uiterlijk en het tunen van elk Gryphon ontwerp, terwijl een team van 4 tot 5 personen werkt aan de technische aspecten van elk project. Het ontwerp team is samengesteld uit een mix van toegewijde elektronica ingenieurs die samenwerken met geoefende audiofielen, om zo een “open mind” te hebben voor hoorbare fenomenen waarvoor nog geen wetenschappelijke verklaring is gevonden. Als het ontwerp team een “tweak” ontdekt die leidt tot een betere prestatie, dan wordt die toegepast, ongeacht de onmogelijkheid om een objectieve en controleerbare verklaring voor de verbetering te geven

Productie en kwaliteitscontrole
Alle Gryphon producten zijn ontworpen en worden geproduceerd in Denemarken, geassembleerd en getest in de eigen fabriek. Het fabriceren van bepalende onderdelen is uitbesteed aan bedrijven die volgens militaire specificaties kunnen werken. Zij zijn in staat tot R&D en productie voor defensie en medische apparatuur volgens strikte normen. Via deze subcontractors heeft Gryphon toegang tot de meest geavanceerde assemblage technieken en know-how, iets dat normaal voor een klein, onafhankelijk bedrijf onbereikbaar blijft.

Gryphon doet grote investeringen in soft- en hardware voor het geavanceerd testen van printplaten. Elke module in elke Gryphon krijgt een uniek testcertificaat. Als de modules tot een complete functionele unit worden samengevoegd wordt opnieuw getest en ontstaat een nieuw testcertificaat. Gryphon bewaart alle certificaten zorgvuldig van elk gemaakt product. De laatste test is het individueel beluisteren van de apparatuur door Gryphon personeel. Kwaliteitscontrole en inpakken voor verzending geschiedt binnen het bedrijf.
 
Ontwerp filosofie
Gryphon Audio Designs is een voorbeeld van minimalistische benadering, het weglaten van loonregelingen, balans, hoofdtelefoon aansluitingen etc, om de integriteit van het signaal te behouden. Elke Gryphon heeft als enige taak het doorgeven van het signaal zonder iets toe te voegen of weg te laten. De kwaliteit van het ingangsignaal, goed of slecht, bepaald het uiteindelijk resultaat. Met als gevolg dat slechte bronnen slecht klinken, terwijl goede opnames ook zo worden weergegeven.

Gryphon ontdekte dat “soundstaging” en “ambiance” fundamentele aspecten zijn voor een live muziek ervaring. Het daarvan bewust zijn ligt ten grondslag aan de grote bandbreedte die één van de speerpunten in Gryphon ontwerpen is. Een ultra groot frequentiebereik verzekert een perfecte fase karakteristiek, wat essentieel is voor het stereobeeld. Een wijd frequentiebereik is tevens een indicatie voor de hoge stijgtijd in elke Gryphon versterker stap.

Gryphon pionierde als eerste met extreme, over gedimensioneerde voedingen met uitgebreide netfiltering, gebaseerd op het inzicht dat elk audiosignaal begint met de netspanning uit het lichtnet. Elk Gryphon ontwerp leunt zwaar op klasse A instelling om transistoren binnen hun meest lineaire gebied te laten werken en de meeste ontwerpen zijn gebaseerd op zero negatieve terugkoppeling. Gryphon kwam als eerste met een dual mono configuratie. Dual mono elimineert de mogelijkheid tot interactie tussen de twee kanalen, die kan leiden tot een compromis van de ultieme hoorbare prestatie.

Mission Statement
Gryphon heeft de uitdaging aangenomen te zoeken naar de absolute muzikale waarheid, die puur moet blijven vanaf de muzikale bron. Eén van de eerste dingen die Rasmussen leerde als schilder is dat teveel menselijke perceptie gebaseerd is op verwachtingen, op wat we denken te weten van dingen en niet op wat we werkelijk zien of horen. Als we de illusie van “echt” willen scheppen moeten wij eerst de realiteit ondergaan en tot in details begrijpen. Deze les is de filosofische hoeksteen van Gryphon Audio Designs.

Als geheugensteun dat realiteit moet worden herschapen en als onmisbaar hulpstuk in het ontwerpproces bezit Gryphon een grote collectie eerste en tweede generatie master tapes met studio optredens in alle muziekgenres, opgenomen tussen 1956 en 1976, een periode die de gouden tijd was voor stereo weergave. Deze tapes vormen de beste benadering van live optredens, iets dat voor Gryphon de enig betrouwbare referentie vormt. Geen enkel CD of LP komt in de buurt van de originele opnames als het gaat om dynamiek en resolutie. Door de master tapes gedwongen bereiken Gryphon ontwerpers een hogere standaard in muziekweergave dan diegenen die slechts kunnen werken vanaf normale commerciële releases.

Gryphon werkt nauw samen met een professionele opname technicus wiens concert opnames de mogelijkheid geven om concerten te bezoeken en direct daarna af te luisteren, om te bezien in hoeverre de live registratie het concert benadert. Alles om kritisch te kunnen evalueren dat elk Gryphon product ontworpen blijft voor muziekweergave op het hoogste niveau.

Het antwoord is te vinden op de site van Gryphon Audio Designs: www.gryphon-audio.com Waar u tevens meer te weten kunt komen over Gryphon en de Exorcist.

MERK

EDITORS' CHOICE