NIEUWSB&W

degradatie HD-signaal uitgesteld

Redactie HiFi.nl | 03 juni 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Uitstel degradatie hd-signalen tot 2010 of 2012

Het ziet ernaar uit dat bezitters van hdtv-toestellen zonder HDMI-ingang voorlopig nog in volle resolutie kunnen kijken naar films op Blu-ray en HD DVD.

Volgens een onofficiƫle overeenkomst tussen de filmstudio`s en enige grote elektronicafabrikanten zullen de high-definition-dvd`s nog tot zeker 2010 en misschien wel tot 2012 worden uitgebracht zonder het Image Constraint Token, dat de resolutie van de analoge uitgang reduceert tot een kwart van de normale waarde. Via de HDMI-uitgang wordt het signaal gecodeerd verstuurd, zodat het niet kan worden afgetapt om te worden gekopieerd. Omdat de analoge uitgang niet beveiligd kan worden, geeft deze het signaal op een lagere resolutie, wanneer op het schijfje het ICT is aangezet. Een probleem is dat de precieze specificaties van HDMI pas recentelijk beschibaar zijn gekomen, waardoor de meeste hdtv`s die thans bij de consumenten staan, nog niet over zo`n ingang beschikken.

Zowel de elektronica-industrie als de filmstudio`s vrezen dat de consument niet bereid zal zijn geld uit te geven aan de nieuwe generatie dvd`s en spelers als de resolutie daarvan nauwelijks hoger is dan die van gewone dvd`s. Ondanks dat de filmstudio`s sterk hadden aangedrongen op beveiliging, zijn ze er dan toch maar mee akkoord gegaan deze voorlopig niet te gebruiken. Omdat de overeenkomst geen officiƫle status heeft, kan de filmindustrie er op ieder moment weer een eind aan maken, bijvoorbeeld als er zo veel hdtv`s met HDMI-ingang worden verkocht dat de exemplaren zonder nog maar een minderheid vormen.

MERK

EDITORS' CHOICE