NIEUWSB&W

HDTV te laat voor WK?

Redactie HiFi.nl | 31 mei 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Het is erg onzeker of UPC in staat is de hdtv-settopboxen nog voor de start van het WK Voetbal te leveren.

In oktober 2005 werd de samenwerking tussen UPC en Philips, dat de settopboxen moet leveren, aangekondigd. "De samenwerkingsovereenkomst biedt UPC-klanten in Nederland de mogelijkheid om in 2006 grote sportevenementen, zoals internationaal voetbal, en veel andere programma`s in hdtv-kwaliteit te bekijken", zo meldde de kabelexploitant destijds.

Nu het WK Voetbal met rasse schreden dichterbij komt, lijkt dat `internationaal voetbal` een slecht gekozen voorbeeld. Een krappe twee weken voor de aftrap van het wereldkampioenschap, blijken de DCR7000-settopboxen van Philips, die het hdtv-signaal op geschikte televisies moet doorgeven, nog niet klaar voor productie.

Ontwikkelingsfase
"We zijn in een laatste ontwikkelingsfase aangekomen en we zijn aan het testen", verklaart UPC-woordvoerder Ronald van der Aart tegenover Webwereld. Hij zegt niet te kunnen garanderen dat de boxen op tijd geleverd kunnen worden, maar vindt berichten dat het product zeker te laat klaar zal zijn, `voorbarig`. Ook benadrukt hij dat er nooit garanties zijn gegeven dat het product voor het WK Voetbal verkrijgbaar zou zijn.

Er zijn hardnekkige geruchten dat er problemen zouden zijn om de hdmi-uitgang goed te laten samenwerken met alle televisiemerken. Van der Aart ontkent echter dat er problemen zijn en spreekt van een `geruchtensfeer`. Verder benadrukt hij dat het gaat om een product voor een beperkte doelgroep. "Dit product is op dit moment niet bedoeld voor de grote massa, maar het is iets waar een kleine groep `innovators` interesse in heeft."

Meer duidelijkheid
Koopinfo.nl meldt dat een medewerker van de UPC Klantenservice heeft verklaard dat de hdtv-dienst pas in juli geleverd kan worden, maar volgens de site werd ook deze mededeling door een UPC-woordvoerder `voorbarig` genoemd.

Belangstellenden konden zich via de website www.ervaarhdtv.nl voorinschrijven voor het product. Hiermee gaven zij slechts aan informatie te willen ontvangen over de vorderingen van UPC HDTV. Een paar duizend mensen zou aan deze voorinschrijving hebben deelgenomen.

Op geruchten dat UPC aanstaande donderdag een mededeling zou doen over de vorderingen, reageert Van der Aart ontkennend, maar hij beaamt dat het met het oog op het naderende WK-voetbal logisch is dat er eind deze week of begin volgende week meer duidelijkheid komt.

MERK

EDITORS' CHOICE