NIEUWSB&W

Audiofiele Pioneer autoradio


Redactie HiFi.nl | 15 mei 2006 | B&W

(ingezonden mededeling)

Pioneer Europe kondigt de lancering aan van een high-grade-audiosysteem voor de wagen dat exclusief ontworpen werd voor het selecte clubje van audiofielen. Een nog betere geluidskwaliteit? De nieuwe DEH-P88RS is er helemaal klaar voor!

Hij wordt de basis van het PRS pure-audio-productgamma van Pioneer. De DEH-P88RS werd afgeleid van de ODR-referentiesysteemtechnologie van Pioneer. Hij gebruikt geavanceerde DSP en speciaal geselecteerde high-grade-audiocomponenten. Bij de ontwikkeling stond geluidskwaliteit voorop. Het resultaat mag er zijn: een cd-tuner van topkwaliteit die de strijd met de concurrentie aankan.

De DEH-P88RS biedt twee basissystemen. Het ene is het klassieke car-audio-concept, met kanalen voor- en achteraan en een subwoofer-uitgang. Maar voor zuivere audioprestaties is de alternatieve 3-weg-configuratie nog interessanter. Deze opstelling maakt een high-range- en een low-range-kanaal in combinatie met een subwoofer mogelijk. De netwerkinstellingen hebben 11 cut-off-punten voor elk van de high-pass- en low-pass-filters voor de hoge, midden- en lage tonen. De lussen kunnen in minstens 5 stappen aangepast worden en de fasen kunnen indien nodig omgekeerd worden. Deze 3-weg-configuratie maakt een flexibelere geluidsregeling en een beter klankbeeld mogelijk. Pioneer is er dan ook van overtuigd dat dit dé favoriete configuratie wordt van de meest veeleisende audiofielen.

De DSP van de DEH-P88RS maakt gebruik van automatische tijdsaliniëring en een automatische equalizer om de audio-instellingen aan te passen. Dit verbetert zowel het klankbeeld, de geluidsregeling als de frequentierespons. De passagiers zitten nooit in het midden van de wagen. De tijdsaliniëring compenseert dit door een vertraging toe te voegen aan de outputkanalen. Op die manier worden het klankbeeld en de geluidsregeling geoptimaliseerd. Op de DEH-P88RS kan de tijdsaliniëring aangepast worden in stappen van 1,25cm; ze kan gebruikt worden in de standaard full-range-modus of in de 3-weg-modus. De digitale equalizer biedt 16 frequentiebanden; indien nodig kunnen het linker- en rechterkanaal afzonderlijk aangepast worden. Zowel voor ervaren als onervaren gebruikers zijn de automatische tijdsaliniëring en equalizer uiterst praktisch. Eenmaal ingesteld, kan het systeem manueel nog fijner geregeld worden om een perfect geluid te verkrijgen.

De audiocomponenten werden ook gekozen omwille van hun geluidskwaliteit. Van de directe digitale overdracht van CD naar DSP, over kwaliteitsweerstanden, printplaten en versterkers tot de hoogwaardige condensators die gebruikt worden in de voeding: bij de selectie van de componenten stond geluidskwaliteit altijd voorop. De Burr-Brown Advanced Segment Type D/A-converters met een combinatie van multi-bit en 1-bit-verwerking, munten uit door een zeer grote dynamiek en een uitstekende signaal/ruisverhouding. De geluidskwaliteit wordt nog verbeterd door toepassing van de speciaal ontworpen 5V Hi-Volt pre-outs. Bij gebruik van externe versterkers kan de interne vermogensversterker uitgezet worden, wat de prestaties nog verhoogt en ruis onderdrukt.

Al deze technologie gaat schuil achter een geraffineerd, aluminium front dat uitgerust is met een helder, wit OEL-scherm en een intuïtieve gebruikersinterface met draai- en drukknoppen. Een waar plezier om te gebruiken.

De DEH-P88RS zal verkrijgbaar zijn vanaf april 2006, bij geselecteerde Pioneer-verdelers.

Gemiddeld vastgestelde verkoopprijzen
DEH-P88RS : 549 euro

MERK

EDITORS' CHOICE