NIEUWSB&W

Klapstuk - publicatie week 19


Marc Brekelmans | 10 mei 2006 | B&W

Soms weet je, terwijl je naar een set luistert, dat er iets speciaals aan de hand is. Je luistert naar een set waaraan alles lijkt te kloppen. In je gedachten ga je het lijstje in je hoofd af. Dat de set ergens bovenaan je lijstje van topinstallaties hoort te eindigen is je meteen duidelijk, maar is wat je hoort ook echt beter dan die andere geweldige set? Geluid is moeilijk in je hoofd vast te houden. Een geur, een smaak, we kunnen het feilloos terug halen, bij klank is dat een stuk lastiger, zo niet onmogelijk. Ik waag me daarom niet aan het uiten van mijn toplijstjes. Ambiance, gemoedstoestand, het heeft allemaal invloed op onze perceptie. Dat is ook de reden waarom Sangria in Spanje op een terras wel smaakt en bij u thuis een stuk minder.

De Wilson Audio Alexandria X-2`s horen in ieder geval in de top van mijn lijstje, op welke plaats kan ik niet zeggen, maar ze waren in ieder geval het klapstuk van de Audiac dealershow.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Xindak FS-1, luidsprekerkabel
Met grote schaamte moet ik bekennen dat de Xindak FS01 luidsprekerkabels welke onderwerp van deze recensie zijn al maanden in de kast liggen. Op de laatste VAD show werd ik hier door importeur Hifi4you fijntjes op geattendeerd. Waarom de kabels zijn blijven liggen, in ieder geval niet om dat de prestaties ondermaats zijn!


Achtergrondartikelen - column

Luisterbezoek Wijnand Klaver
April 1976. Een kleine knul stapt op zijn fiets op weg naar de muziekschool. Deze ligt een eindje verderop, net te ver om te lopen. Hij heeft de laatste week goed geoefend aan het pianostukje dat hij deze week moest instuderen.

Kit
In de voor hifi glorieuze dagen van de jaren ’70 was het heel gebruikelijk om apparatuur aan te bieden als compleet product en als kit. Beroemd waren merken als Heathkit, die werkelijk alles in kitvorm aanbood...

Audiac dealer show 2006
Maandag 24 en dinsdag 25 april organiseerde importeur Audiac een huisshow voor haar dealers, woensdag mocht de Nederlandse pers aantreden.


Software

Flaming Lips – At War With The Mystics (CD)
Jajajajajajajajajajajajajajaja; jajajajajajajajajajajajajajaja. Niet meer uit je hoofd te krijgen, de Yeah Yeah Yeah Song die het nieuwe album van het trio Flaming Lips uit Oklahoma opent.

Aimee Mann – Bachelor No. 2 (Vinyl)
Mobile Fidelity bracht recentelijk een mooie vinylversie uit van het doorbraakalbum van Aimee Mann, volledig getiteld Bachelor No. 2 or the Last Remains of the Dodo. Degelijke, ambachtelijk in elkaar gestoken popsongs met een rijkgeschakeerde begeleiding en intelligente teksten.

Motorpsycho - Black Hole / Blank Canvas (CD)
De altijd zo productieve Noorse band Motorpsycho was afgelopen jaren opeens opvallend stil. Ooit de ruig groovende band die ze op het podium altijd bleven, werden de platen steeds verfijnder en rijker gearrangeerd, compleet met strijkers en blazers.

Sibelius – Symphony No. 2.(CD)
Het uit het ontbreken van een platencontract geboren initiatief zelf live opnamen uit te gaan brengen heeft als gevolg dat de CD-productie van het Concertgebouw groter lijkt dan ooit tevoren.

Paradise Now (DVD-film)
Als er over een recente Nederlandse film veel te doen was, dan was het wel over Paradise Now. Al was het maar over de vraag of het wel een Nederlandse film is. Het Nederlands filmfestival, waar het Gouden Kalf voor beste film gewonnen werd, vond van wel, maar voor de Oscar’s en de gewonnen Golden Globe was het een Palestijnse film.

MERK

EDITORS' CHOICE