NIEUWSB&W

Mozartfilm.nl


Redactie HiFi.nl | 04 mei 2006 | B&W

De nieuwe website: www.mozartfilm.nl biedt een unieke invalshoek over de animatiefilm van Mozart`s Zauberflöte door Rens Groot.

Hierbij wil ik de aandacht vestigen op een nieuwe website: www.mozartfilm.nl, die een unieke invalshoek biedt over de animatiefilm van Mozart`s Zauberflöte door Rens Groot.

Zo begint de mail welke de HiFi.nl redactie gisteren ontving van Erdo Groot.

Deze film ging in in 1991 in premiere in het kader van het Nederlands Film Festival, en was verkrijgbaar op VHS, in een Philips Classics uitgave. Met de actuele launch van de website willen we graag het publiek bereiken dat met dit spectaculaire project nog niet in aanraking is gekomen, en naast een kijk in de film en achter de schermen, de DVD versie van de film aanbieden.

Rens Groot over de animatiefilm Die Zauberflöte

’De productie van de film heeft ruim 4 jaren geduurd, van 1987 tot 1991. Lang daarvoor had ik al plannen om op 30 september 1991 de 200-jarige opera te herdenken met een speciale uitvoering.

Mij stond voor ogen een televisie-uitzending met de nieuwste computer- en elektronische technieken te produceren. Echter in die periode had ik wel budget maar geen tijd. Toen ik in 1987 weer onafhankelijk filmmaker werd, was die tijd er wel, alleen had ik nu geen budget. Ik besloot om direct onder de animatie-camera te gaan tekenen en schilderen, en zo, door dat proces beeld voor beeld (single frame) op te nemen, de veranderingen en bewegingen te laten ontstaan.

Ik ben begonnen met de analyse van de muziek en het libretto. Zodra ik een deel van de ouverture in beeldgetallen had, begon ik onder de camera te ontwerpen en te schilderen. Dat moest wel in een keer lukken, want de fasen van het schilderij gingen in elkaar over, en daarmee de voorgaande beelden verloren.

Het ontwerp van de film zo dicht mogelijk bij de opname houden was de uitdaging. Vaak vielen ontwerp en uitvoering samen. Overzien waar het naartoe zou leiden, kon ik niet altijd, maar ik vertrouwde op de schitterende muziek van Mozart.

De opnamen vonden thuis plaats in mijn kleine studio. In het donker was alleen het schildersbord (55cm x 70cm) verlicht. Een van de problemen was om mijn handen tijdens de belichting buiten het filmbeeld te houden.

Soms waren er bijzondere ervaringen, dan had ik de indruk dat het werk voor mij gedaan werd. Het waren momenten waarin het leek of mijn handen op eigen gezag bezig waren, ik keek alleen maar toe en greep ongezien de juiste kleurtube of pastelkrijt, alsof mijn vingers kleurgevoelig waren.

Er zijn 69 rollen Kodachromefilm opgenomen van elk 2,5 minuten, de speciale kleurenfilm van Kodak, die in het buitenland moest worden ontwikkeld. Soms duurde het meer dan twee maanden voor het resultaat terug was. Één filmrol moest worden overgedaan – mislukt – omdat de laboranten van het filmlaboratorium in Duitsland bij de val van de Muur door de feestvreugde hun ontwikkel- machines hadden verlaten. Het is hun vergeven.

De animatiefilm Die Zauberflöte is op 30 september 1991 op het Nederlands Film Festival in premiére gegaan en is nu te koop op DVD.

 

Meer informatie vindt u via de onderstaande link - Red.
 
 

MERK

EDITORS' CHOICE