NIEUWS

Draadloos met Canton CD3500


Redactie HiFi.nl | 04 april 2006 |

(ingezonden mededeling)

Canton introduceert de eerste hoogwaardige luidspreker met draadloze geluidsoverdracht: de CD 3500 wireless. Met de CD 3500 wil Canton bewijzen dat hoogwaardige weergave ook draadloos en storingsvrij mogelijk is. Canton wil een stabiele signaaloverdracht garanderen, zelfs bij moeilijke bouw- en ruimteëigenschappen.

Het struikelblok bij luidsprekerweergave is altijd de bekabeling geweest. Met name wanneer apparatuur en luidsprekers ver uit elkaar staan is het een uitdaging om de luidsprekerkabels decent weg te werken. Bovendien is de noodzaak van goede, relatief dikke luidsprekerkabels groter naarmate de afstand groter is. Tot op heden was het niet mogelijk om een onberispelijke geluidskwaliteit en betrouwbaarheid te bereiken zònder luidsprekerkabels. Er zijn in het verleden diverse pogingen ondernomen om luidsprekers draadloos van signaal te voorzien. Elke poging strandde echter op technische onvolkomenheden of een onaanvaardbare geluidskwaliteit.

Een storingsvrije digitale signaaloverdracht was voor de ontwikkelaars de grootste uitdaging. Na uitvoerig onderzoek en getest werd gekozen voor de wireless LAN-technologie in het 2,4 GHz bereik. Met slechts 100 mW biedt deze een tienvoudig zendvermogen in vergelijking met de 866 MHz-systemen, en werkt het hierdoor aanzienlijk bedrijfszekerder. Binnen deze specificatie is het mogelijk om 16 bit digitale audiosignalen te verzenden bij een samplefrequentie van 48 kHz. Dit is dus ongecomprimeerde PCM!
Om de storingsgevoeligheid verder te verkleinen worden de gegevens gecodeerd en op 16 verschillende frequenties overgedragen, waartussen 180x per seconde wordt gewisseld. Tot 3 transcievers kunnen probleemloos in één ruimte worden geplaatst zonder onderlinge beïnvloeding. Dit maakt een draadloos 6-kanaalssysteem mogelijk met drie paren CD 3500.

Bij de setprijs van € 2.598,- is de transceiver inbegrepen. Hierop kunnen de (vaste) lijnuitgangen van een cd/dvd speler, MP3 speler, de geregelde voorversterkeruitgangen of die van een beeldscherm of tv worden aangesloten, maar ook de luidsprekeruitgangen van een eindversterker. Altijd wordt een optimale signaal-ruisafstand gewaarborgd. De luidspreker meldt de volumecommando’s aan de zender terug, die een indicatie geeft van de uitstuurbaarheid van de luidsprekers, in ledjes die groen, geel en rood oplichten.

De CD 3500 heeft naast een LAN-zendontvanger ook een eindversterker aan boord. Per luidspreker wordt gebruik gemaakt van een 250 Watt ICE-Power versterker van B&O. Een verschil met de reeds langer bestaande CD 300 is dat de weergavekarakteristiek van de luidsprekers in de eindversterker wordt rechtgetrokken. Dit heeft met name voordelen in het lagetonengebied, waardoor de CD 3500 dieper doorloopt. Ook de uiteindelijke maximale geluidsdruk is indrukwekkend: 101 dB.

Dankzij de draadloze signaaloverdracht is het mogelijk de luidsprekers in een andere ruimte te plaatsen dan de zender. De CD 3500 wordt geleverd inclusief een draadloze afstandsbediening, waarmee het volume regelbaar is in de ruimte waar de luidsprekers staan. Ze ontvangen dan het uitgezonden remotecommando, vertalen dat in een signaal dat via LAN aan de transceiver wordt aangeboden, waarop deze het verwerkt en uitvoert.

Meer informatie
www.servi-q.nl

Extra fotomateriaal


Achterkant van de receiver

 


De - natuurlijk - draadloze afstandsbediening, IRC 1

 

 

EDITORS' CHOICE