NIEUWSVantage HD

Vantage-HD scaler

Redactie HiFi.nl | 10 maart 2006 | Vantage HD

(ingezonden mededeling)

Veel Home Theater liefhebbers die net een nieuw plasma of LCD toestel hebben gekocht, zijn teleurgesteld met de beeldkwaliteit, die soms nog meer ruis bevat en minder helder is dan hun ouderwetse CRT televisie.

Er zijn echter weinigen die zich realiseren dat hoewel ze een HD (high definition) of ‘HD ready’ toestel hebben gekocht, het grootste gedeelte van het bronmateriaal nog steeds een lagere SD (standard definition) resolutie heeft. Zelfs ‘echte’ HDTV uitzendingen en de nieuwe HD bronnen zijn vaak nog interlaced en kunnen ruis en artefacten bevatten van het originele bronmateriaal.

Vaak moet bij een High Definition toestel ook het beeld worden opgeblazen: de resolutie van het bronmateriaal moet worden omgerekend naar een hogere resolutie, waardoor de beperkingen in het originele beeld nog eens worden uitvergroot. De videoprocessoren in de meeste home theater displays en progressive scan DVD-spelers zijn beperkt in hun kracht en werken op basis van simpele algoritmes. Zelfs conventionele externe scalers lossen niet alle beeldproblemen op. Zo kunnen ze door een gebrek aan rekenkracht geen MPEG ruis/macroblocking onderdrukken of al hun algoritmes gebruiken om HD-signalen te bewerken. Een specifiek probleem met de meeste scalers en moderne displays is dat de video vertraagd wordt ten opzicht van het geluid door de videobewerking. Dit lijdt tot fouten in de ‘lip-sync’, wat de filmervaring aardig aan kan tasten.

De Vantage-HD scaler pakt bovenstaande problemen bij de kern aan door de kennis van het ingenieursteam van Calibre te combineren met de enorme kracht van een 1-Teraflop (1000 miljard berekeningen per seconde!) DSP: de Silicon Optix Realta HQV (Hollywood Quality Videoâ„¢). Zo vertraagt de multi-kanaals audioverwerking van de Vantage- HD automatisch het geluid, zodat de vertraging door de videobewerking wordt gecompenseerd. Deze vertraging kan door de gebruiker nog worden aangepast om te compenseren voor audio-vertragingen elders in het audio-systeem (bijvoorbeeld surround processor). Deze audiovertraging werkt op alle audio-ingangen, zowel digitaal coaxiaal, digitaal optisch, analoog als HDMI.

Vantage-HD biedt een mate van beeldverbetering die vooralsnog alleen gevonden werd in film/TV  productiestudio’s met apparatuur tussen de 50.000 en 250.000 euro, ver buiten het budget van de meeste home theater liefhebbers. Nu Calibre de Silicon Optix’ Realta HQV™ processor tot zijn beschikking heeft, is deze technologie voor het eerst beschikbaar voor home theater gebruikers voor slechts 2990 euro!

Vantage-HD verbetert zelfs de kwaliteit van 720p en 1080i signalen, niet alleen SD-signalen. Alleen de extreem krachtige hoge kwaliteit ‘real-time’ beeldverwerking van de Vantage-HD kan zowel SD als HD de-interlacen, ruis en artefacten reduceren, het beeld schalen naar de juiste resolutie en toch alle details van het bronmateriaal behouden. Film-materiaal wordt bewerkt met volautomatische detectie van alle mogelijke pull-down cadensen, inclusief gebroken en niet-standaard cadensen zoals veel te vinden in animatiescènes. Uiteraard worden ook de gebruikelijke 3:2 en 2:2 pulldown formaten herkend, met  automatische detectie van scèneveranderingen en gemengde film/video content. Voor DVD en kabel/satelliet gebruikers biedt Vantage-HD real-time MPEG artifact reductie zonder het beeld verder aan te tasten.

Vantage-HD heeft specifieke bewerkingsmogelijkheden voor veel verschillende soorten displays, inclusief algoritmen om de ruis en waarneembare kleur/grijsniveau overgangen in plasma televisies te verminderen. De verbetering die Vantage-HD brengt met plasmaschermen is opmerkelijk! Zelfs relatief goedkope  plasmaschermen zullen een duidelijke beeldverbetering laten zien. Ook LCD televisies hebben baat bij de beeldverwerking en algoritmen van de Vantage-HD. Er is dus geen noodzaak een ander model Vantage-HD te kopen bij het veranderen van plasma naar LCD of andersom.

Vantage-HD is niet alleen een scaler, maar ook een switcher. Een zeer flexibele hoeveelheid in- en uitgangen is voorhanden om te schakelen tussen verschillende audiovisuele bronnen. De basisconfiguratie heeft 2x HDMI ingangen met volledige 8-kanaals audio-ondersteuning, die HDCP ondersteunen en volledig compatibel zijn met DVI. Verder 2x composite video en 2x S-Video voor NTSC, PAL en SECAM, 2x component analoge video voor YPbPr of RGBS SD, ED of HD signalen, compatibel met 480i NTSC, 576i PAL/SECAM, 480p, 576p, 720p en 1080i signalen, maar ook 1080psf. Er zijn verder twee optionele modules leverbaar: de ene module voegt twee extra HDMI ingangen toe aan de bestaande twee, de ander voegt een ‘broadcast grade’ HD-SDI ingang toe.

De schakelmogelijkheden van de Vantage-HD kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in uw home theater. Het simpel te navigeren on-screen menu kan bediend worden met de infrarode afstandsbediening of via RS232 met een externe remote control. De Vantage-HD is zelfs te bedienen via het frontpaneel mocht u uw remote niet kunnen vinden!

Prijs
De prijs van de Vantage-HD is vastgesteld op 2990 euro, wat het apparaat bereikbaar maakt voor zoveel mogelijk liefhebbers.


EDITORS' CHOICE