NIEUWSB&W

Clarion high end autoradio

Redactie HiFi.nl | 10 maart 2006 | B&W

(door Rob van Ginneken - HiFi.nl)

Een luistertest moet uitwijzen of de Clarion HX-D2 zijn beloften en het nogal straffe prijskaartje (1.500 euro) waarmaakt. Maar zelfs het bekijken van de eerste foto’s is al smullen.

En dat gaat onverminderd verder wanneer je de informatie leest. Het oog en klinkt allemaal zeer veelbelovend. Achter het strak gelijnde frontje ontdekken we bijvoorbeeld de matte glans van een koperen behuizing. Om storende invloeden buiten te houden. Maar ook in talloze andere opzichten haakt de HX-D2 head-unit aan bij trends in de HiFi wereld.
Het drievoudig beschermde en loopwerk komt van niemand minder dan McIntosh en er worden hoogwaardige 24bit Burr-Brown digitaal-analoogomzetters in de HX-D2 gebruikt. Naar verluidt zetten ze nieuw recordwaarden op het gebied van precisie en correctiesnelheid. Ook de geïntegreerde schakeling die de volumeregeling voor zijn rekening neemt – eveneens Burr-Brown trouwens - misstaat niet in high end audioapparatuur.

In het hart van de Clarion hebben de ontwerpers ernaar gestreefd zo kort mogelijk signaalpaden mogelijk te maken. Dat vind je onder andere terug in de in vier lagen ‘dikke’ glasvezelversterkte kunststof printplaten. Nog een bekende truc uit de betere digitale bronnen is de mogelijkheid om het display uit te schakelen. Net als de speciale behuizing is dat gedaan om storingen te voorkomen. In diezelfde afdeling mag je de speciale voeding inschalen. Een DC/DC-converter moet de in automobielelektronica onvermijdelijke storingen soepeltjes glad strijken.

Het resultaat? Clarion belooft een uitzonderlijk fraaie geluidskwaliteit met optimaal geplaatste stemmen en instrumenten. En veel diepte. Aan de toevoer hoeft het niet te liggen, want naast een topklasse tuner en –CD speler kun je vanzelfsprekend allerhande extra’s op de head-unit aansluiten. Een afstandbediening wordt bijgeleverd. Voor de achterpassagier, meldt Clarion gevat. Met andere woorden: de Japanners menen dat dit een toestel is uit de klasse ‘auto met chauffeur’.

MERK

EDITORS' CHOICE