NIEUWSB&W

Akoestiek - Publicatie week 9

Marc Brekelmans | 02 maart 2006 | B&W

Deze week veel aandacht voor akoestiek. Naast een artikel speciaal gewijd aan het fenomeen ‘nagalmtijd’ hebben we deze week ook het eerste deel van een algemeen artikel over akoestiek en de invloed daarvan op de uiteindelijke geluidsweergave.

Maar natuurlijk hebben we deze week ook weer twee leuke hardware recensies, de nodige software recensies, een column en het tweede deel van het CES 2006 verslag.

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Lua Cantilena MkII, door Rene van Es  
Roep tegen mij: “Het heeft buizen” en ik schrik gelijk wakker. Transistor ben ik niet vergeten, maar ik ben wel zeer gecharmeerd van wat moderne techniek vermag in combinatie met buizen. Toen ik de kans kreeg een CD-speler met een buizenuitgang te koppelen aan mijn buizenversterker met supergrote 300B-S triodes, bloeide mijn hart op.

Essential Audio Tools, door Jan de Jeu  
De audio hobby heeft één nadeel (voor de audiofiel, zijn omgeving kan er ongetwijfeld meerdere noemen) en dat is dat de onderdelen over het algemeen vrij prijzig zijn. Zelfs voor accessoires worden soms bedragen met meerdere nullen gevraagd.


Achtergrondartikelen - column

Tot u spreekt de kamer, gastartikel ingezonden door Transtec  
Bij het omzetten van elektrische in akoestische informatie ontdekken onze luidsprekers dat de bewegingen van de conus niet in de pas lopen met de stroomvariaties van de versterker. De invloed van de luisterruimte op de weergave is veel groter dan men op het eerste gehoor zou denken.

Hoe klinkt nagalmtijd?, door Toine Dingemans  
Het eerste deel van dit artikel ging uitgebreid in op het begrip nagalmtijd en de onlosmakelijke relatie ervan met zowel het frequentiespectrum als de inhoud van een ruimte en diens specifieke gebruiksdoel.

Katie, door Rene van Es   
Bijna elk jaar is het een keer groot feest onder aanvoering van Mary Black. De Ierse zangeres van het levenslied. Door velen als “te eenvoudig” bestempelt, door even zo velen aanbeden.

CES 2006 - deel 2    
Naast al het info-geweld op de stands en de verschillende persconferenties van de fabrikanten organiseert de CEA ook een aantal sessies in discussievorm. Eén van die sessies deed een poging om een beetje in de toekomst te kijken.


Software

Barry Guy – Folio (CD), door Jan Luijsterburg  
De Britse componist en bassist Barry Guy heeft een brede muzikale achtergrond. Hij speelt zowel jazz als oude muziek, maar zijn grote compositie Folio is gesteld in een modern, avant-gardistisch idioom.

The Kingdom I+ II (DVD-film), door Jan Luijsterburg  
De televisieserie Riget heeft een bijzondere plaats in het oeuvre van Lars von Trier. Twee series van vier afleveringen werden er gemaakt, in 1994 en 1997. Een derde kwam er niet van omdat er een aantal hoofdrolspelers overleden waren.

Het rode korenveld (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
De eerste film van Zhang Yimou betekende twintig jaar geleden de doorbraak van de Aziatische film in de Europese filmhuizen. Een visueel spectaculair vormgegeven historisch verhaal, exotisch en toch toegankelijk.

Nabucco (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul  
Met opera op tv of dvd doet zich, anders dan bij live zaal-produkties, het meedogenloze, want onontkoombare gegeven voor, dat je zoveel close-ups ziet langs komen. Wanneer de “casting director” van zo’n opera er dan niet optimaal in slaagt voor sommige van zijn “dramatis personae” wel de meest geschikte zangeressen of zangers in te zetten.

MERK

EDITORS' CHOICE