NIEUWSB&W

Publicatie wk.8

Redactie HiFi.nl | 23 februari 2006 | B&W

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Auric Illuminator, door Bert Dekker
In de eerste 15 jaar van het bestaan van de CD hoefde je niets anders te doen dan de CD uit het doosje halen en hup, spelen maar. Langzaam maar zeker kwamen er meer en meer accessoires op de markt om het geluid van de CD te verbeteren.


Achtergrondartikelen - column

Analoog dagen Sneek `06, door Rene van Es
10 en 11 februari organiseerde Audio Selectief in Sneek de analoog dagen. Gewapend met een pen, schrijfblok en een camera trok ook HiFi.nl naar het hoge noorden en doet verslag.

Interview Hartmann, door Guido de Kanter
In een industrie die graag oorlogjes uitvecht is samenwerking een opmerkelijk verschijnsel. Merken als Barco, Daewoo, Epson, Fujitsu, Hitachi, Sanyo, Sony en ViewSonic hebben ingezien dat de technologie waar ze hun beamers en projectieschermen op baseren gezamenlijke promotie verdient. Ze delen de benaming voor de techniek –de goed gekozen term 3LCD– en een logo. Op de ISE spraken we met de Duitser Stefan Hartmann (34), leider van de displaydivisie bij Epson Europa, en woordvoerder op de stand van 3LCD op de ISE 2006.


Software

Beethoven - Fidelio (CD), door Ferd Op de Coul
Beethovens enige opera, “Fidelio”, waaraan hij tien jaar heeft gesleuteld - het eerste concept was “Leonore” - is een dramatische ode aan heldenmoed, liefde en de rechten van de mens: vrij van onderdrukking, en het recht op vrije meningsuiting… actueler kan bijna niet, zou je zeggen.

Omar Sosa - Ballads (CD), door Jan de Jeu
Bij het zien van de CD ‘Ballads’ van Omar Sosa krijg ik hetzelfde gevoel als ik kreeg toen ik voor het eerst de LP ‘Ballads’ van John Coltrane onder ogen kreeg. Ballads? Van hem? Ja, ook deze percussief piano spelende, in Cuba geboren en tegenwoordig in Barcelona wonende pianist heeft prachtige ballads op zijn repertoire.

The Taste of Tea (DVD), door Jan Luijsterburg
Een hartverwarmend pleidooi voor het genieten van eenvoudige of minder eenvoudige zintuiglijke waarnemingen, zoals de smaak van de thee en het kijken naar bloemen of wolken. Het is niet vreemd dat de familie die we in deze film volgen vol zit met artistieke talenten. Moeder is een mangatekenaar, net als een erg vreemde oom, vader is hypnotiseur, en de excentrieke grootvader danst, tekent en zingt, altijd een stemvork bij de hand.

Hou de trein in het oog (CD), door Jan Luijsterburg
De reeks Moderne Europese Klassieken van Homescreen en NRC Handelsblad wordt afgesloten met een bijdrage uit het voormalige Tsjechoslowakije. Hoewel er zware onderwerpen in behandeld worden als de tweede wereldoorlog, zelfmoord, seksueel onvermogen en een aanslag, is de toon van de film vederlicht en droog humoristisch. Dat maakt de film uit 1966 erg aangenaam om naar te kijken. Jirí Menzel won er een Oscar voor beste niet-Amerikaanse film mee.

Belle and Sebastian (CD), door Jan Luijsterburg
Op het eerste gehoor klinkt het zevende album van de band Belle and Sebastian uit Glasgow vertrouwd: lieve, aangenaam in het gehoor liggende nostalgische popliedjes, net als op de zes voorafgaande CD’s. Maar na een paar keer draaien treedt de ware schoonheid van The Life Pursuit naar voren: Stuart Murdoch en de zijnen hebben weer een aanzienlijke groei doorgemaakt, en klinken bovendien beter dan ooit.

MERK

EDITORS' CHOICE