NIEUWSB&W

Platte TV kost LG Philips banen

Redactie HiFi.nl | 28 januari 2006 | B&W

(gelezen op Internet)

De compleet ingezakte vraag naar beeldbuistelevisies doet fabrikant LG Philips Displays Holding de das om. Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd. Voor 750 werknemers dreigt ontslag.

LG Philips Displays Holding heeft gisteren voor haar Nederlandse en Duitse dochteronderneming uitstel van betaling aangevraagd. Volgens het bedrijf staan er 350 banen op de tocht bij de activiteiten van het bedrijf in Eindhoven en 400 in Aken.

De holding is niet langer in staat de dochterbedrijven te financieren. De reden voor de surseanceaanvraag zijn volgens LG Philips Displays de verslechterde omstandigheden en de financiële problemen van de onderneming.

Het bedrijf is in de problemen gekomen, omdat de vraag naar beeldbuis-tv’s in Europa en de VS compleet is ingezakt. Consumenten kopen tegenwoordig liever platte beeldschermen. Daardoor lukt het de producent van conventionele beeldbuizen ook niet om geld aan te trekken voor de financiering van de bedrijfsonderdelen in Frankrijk, Tsjechië, Slowakije, Mexico en de Verenigde Staten.

LG Philips Displays is een samenwerkingsverband tussen Philips en het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern LG Electronics. Philips liet in december al weten dat de geldkraan was dichtgedraaid voor de noodlijdende beeldbuizenfabrikant. De vestigingen in Brazilië, China, Indonesië, Korea en Polen blijven volgens LG Philips Displays wel doordraaien.

Vakbond FNV Bondgenoten noemt de houding van Philips schandalig en eist dat het als moederconcern verantwoordelijkheid neemt voor de werknemers die op straat komen te staan.

,,Onlangs heeft het bedrijf mooie winstcijfers gepresenteerd. Maar als er straks een faillissement wordt uitgesproken, staan die mensen zonder een sociaal plan op straat. Als moeder kun je toch niet zomaar je handen aftrekken van je kinderen, omdat je niet verder wil met je partner?’’

MERK

EDITORS' CHOICE