NIEUWSB&W

Matten - publicatie week 4

Marc Brekelmans | 26 januari 2006 | B&W

Vorige week hebben we verschillende vinyl accessoires besproken, de oplettende lezer zal gemerkt hebben dat er geen "mat" tussen zat. De invloed van een draaitafelmat kan dusdanig groot zijn dat we deze beschouwen als een component en niet als accessoire. Voor de vinyl liefhebbers (en dat zijn er steeds meer) deze week oa. een bespreking van een bijzondere mat (de komende weken volgen er nog meer!). Voor alle muziekliefhebbers hebben we deze week de Dynaudio Focus 220 en weer veel leuke software titels.Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Achromat, door Rene van Es
Platenspelermatten heb ik in de afgelopen 35 jaar in vele vormen en maten langs zien komen. Materiaal variërend van rubber, vilt, carbon, met metaal gevuld rubber, glas, kurk, papier, tot aan een mat die kleefde aan de LP en die je er haast af moest rollen. Kennelijk was het niet genoeg en daarom bedacht Arthur Khoubesserian, ooit de man achter hoog gewaardeerde Pink Triangle draaitafels, een nieuw materiaal. Hij noemt het eindresultaat: Achromat.

Dynaudio Focus 220, door Rob van Ginneken
Star Wars in de DVD speler. Het Dynaudio Focus 220 luidsprekerduo laat de huiskamer zinderen met het geheimzinnige, onbestemde diepe ‘gerommel’ dat in sciencefiction films nu eenmaal bij ruimtevaartuigen lijkt te horen. Niets mis met het laag kennelijk! De nieuwe Esotec+ drivertechniek is meteen te bespeuren. Al na luttele tellen is in elk geval duidelijk dat de Focussen meer controle over het laag hebben dan de Contours 1.8 MkII die het werk doorgaans in mijn luisteropstelling moeten doen. Maar betekent meer macht ook dat ze beter zijn? Een Ferrari is niet per definitie een betere auto dan – pakweg – een Audi A6.


Column

Jailhouse Rock, door Bert Dekker
Ja, de CD is toch zoveel beter dan de langspeelplaat weet hij me in volle overtuiging te vertellen en helemaal in de hoek zullen mijn speakers toch zoveel bas extra geven. Vraag na vraag wordt vervolgens op me afgevuurd. Vragen als waarom zijn die luidsprekerkabels zo dik? En die stroomkabels ook zo dik? Stroom is toch gewoon stroom?


Hi-Visit

BNS Loudspeakers, door Rene van Es
Een traditionele fabrikant werkt met fabriekshal, magazijn, kantoor en showroom. De moderne variant bezit een klein kantoor als zenuwcentrum, fabriceert elders, besteedt logistiek uit en ontwikkelt daar waar kennis voorhanden is. Het laatste beeld is van toepassing op BNS Loudspeakers.


Software

Keane – Strangers (DVD-muziek), door Jan Luijsterburg
Voor een bandje met tot nu toe slechts één studio-CD op haar naam heeft Keane een imposante discografie. Singles, EP’s, live-opnamen en nu onvermijdelijk ook een DVD, een dubbele nog wel. Succes leidt tot uitmelken, zou je bijna denken.

Paolo Conte Live Arena di Verona (CD), door Jan de Jeu
De arena van Verona is een prachtige historische plek voor een openlucht concert. Uiteraard hebben alle groten uit de opera wereld er gestaan, maar ook menig popartiest heeft het genoegen mogen smaken in deze ambiance op te treden. Paolo Conte heeft die ervaring op 26 juli 2005 gedurende het aldaar jaarlijks terugkerende jazzfestival.

Charles Mingus presents Charles Mingus (Vinyl), door Jan de Jeu
Waarom zouden we een mindere plaat uitbrengen als we ook één van de allerbeste schijven van deze bassist op 180 gram vinyl aan kunnen bieden. Dat moeten de mensen achter het Britse label Pure Pleasure Records ongeveer gedacht hebben toen ze besloten om deze LP opnieuw op de markt te zetten.

Stravinski/Rachmaninov – Concertgebouworkest (SA-CD), door Jan Luijsterburg 
Hier is alweer de vijfde SACD op het succesvolle eigen RCO Live label van het Concertgebouworkest, de vierde onder leiding van de nieuwe chefdirigent Mariss Jansons. Ditmaal een Russisch programma, of beter van Russische componisten, want de Symfonische dansen werden in Amerika gecomponeerd. Meeslepende, romantisch getinte uitvoeringen in sublieme kwaliteit vastgelegd tijdens concerten eind 2004 in de fameuze akoestiek van het Concertgebouw.

Last Days (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Last Days is een fantasie over hoe de laatste dagen van Kurt Cobain eruit zouden kunnen hebben gezien. Niet door de feiten te bestuderen of te analyseren hoe hij tot zijn zelfmoord gekomen is, maar puur door in zijn huid te kruipen, in zijn al behoorlijk onthechte toestand, en te zien wat er verder gebeurt.

MERK

EDITORS' CHOICE