NIEUWSB&W

Goede tijden - publicatie wk.3

Marc Brekelmans | 19 januari 2006 | B&W

Voor de muziekliefhebber die in het bezit is van een platenspeler zijn het momenteel goede tijden. Draaitafels zijn beter dan ooit, er is een groot aanbod aan gebruikt vinyl en steeds meer nieuwe (ook “populaire”) titels verschijnen op de langspeelplaat.

Keane, Coldplay, Ryan Adams, Spinvis en The White Stripes, het wordt allemaal ook op vinyl uitgebracht en zelfs tegen vergelijkbare prijzen met dezelfde titels op CD. Maar ook de tweedehandsmarkt is een nagenoeg onuitputtelijke bron van vinylplezier. Op platenbeurzen, op markten, maar ook steeds vaker weer in winkels zijn tweedehands LP’s voor een paar euro op de kop te tikken. Weliswaar vaak met beschadigde hoezen, ontbrekende binnenhoezen en voorzien van een laag opgehoopt vuil en stof. Maar wie daar doorheen kan kijken kan maar al te vaak mooie exemplaren vinden. Het opknappen van tweedehands elpees is een must voor de serieuze luisteraar, dus platen wassen en binnenhoezen vervangen behoort tot de standaard opknapwerkzaamheden. Hoe, waarmee en wat u nog meer kunt doen om het maximale uit de groef te halen kunt u deze week lezen in een verslag van Rene Smit over platenspeler accessoires.

Rene van Es mocht zich de afgelopen weken verheugen op het gezelschap van een oude liefde. Het al sinds jaar en dag door hem bewonderde Franse luidsprekermerk Triangle is weer aanwezig op de Nederlandse markt, en Rene mocht de kleine Titus ES een plaatsje geven in de kleine luisterruimte. Goede tijden voor Rene?

Verder deze week een bezoek aan Jack Waaijen in het Limburgse Stein, de nodige software recensies (waaronder de nieuwe Coldplay op 180 grams Vinyl) en een nieuwe set van de week.

Kortom, weer voldoende om het weekend door te komen.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Triangle Titus ES, door Rene van Es
Wie mijn hersenspinsels over vakantie en over hifi beurzen een beetje heeft gevolgd weet dat ik een voorliefde koester voor Frankrijk en soms voor Franse producten. Het is niet voor niets dat ik jarenlang in een Franse auto reed, geniet van de Franse keuken, geniet van Franse elektronica en luidsprekers, Frankrijk kruipt dieper en dieper in mijn bloed.

Vinyl: van de markt tot het plateau, door Rene Smit
Het leuke van het hebben van een draaitafel is de mogelijkheid voor een appel en een ei LP’s te kopen op rommel- en platenmarkten. Om deze LP’s vervolgens zo optimaal mogelijk te beluisteren zijn bepaalde handelingen vooraf bijna noodzakelijk en andere alleen maar ter verhoging van het luistergenot.


Column

Treintjes, door Rene van Es
Ik moet zeggen, ware het niet dat ik mijn zuur verdiende en gespaarde geld in audio apparatuur en muziek stop, de trein hobby ook een welkome uitgave bron zou vormen. Het demonstreren van een miniatuur die op zeer realistische wijze het geluid van twee dieselmotoren, een fluitje, het sissen van deuren, tot aan de in het Duits gesproken mededeling dat de deuren gingen sluiten voorbracht, deed mij haast besluiten tevreden te zijn met audio apparatuur en volledig om te schakelen naar rail hobby.


Hi-Visit

Jack Waayen - Stein, door Bert Dekker
Jack Waayen, bij velen (nog) bekend als EP Jack Waayen, bestaat reeds meer dan 20 jaar. Dientengevolge heeft de zaak een grote bekendheid opgebouwd en heeft daarbij een goede reputatie getuige het omvangrijke klantenbestand dat onlangs de 15.000 is gepasseerd.


Software

Coldplay X & Y (Vinyl), door Jan de Jeu
Voor slechts enkele euro’s meer dan het bedrag dat een andere platenmaatschappij vraagt voor een 120 grams exemplaar biedt EMI een prachtig uitgevoerd dubbelalbum op 180 grams persingen, compleet met een beschermhoes en een grote uitklapposter.

Taj Mahal - Recycling The Blues & Other Related Stuff (Vinyl), door Jan de Jeu
Folk-blues fans kennen deze uit 1972 stammende LP van zanger / multi-instrumentalist Taj Mahal waarschijnlijk al jaren. De op 17 mei 1942 als Henry St. Clair Fredericks in New York geboren Taj Mahal, die ooit nog eens samen met gitarist Ry Cooder de groep ‘The Rising Sons’ oprichtte, is net als Cooder sterk geïnteresseerd in folk en wereldmuziek.

Marietta Petkova (CD), door Jan Luijsterburg
Aan positieve bijval ontbreekt het de Bulgaarse maar in Nederland woonachtige pianiste Marietta Petkova bepaald niet. Overal weet zij zalen in vervoering te brengen met grootse vertolkingen van met name romantisch repertoire. Omdat muziek het vangen van een magisch moment is, zijn haar CD’s allen live opgenomen, niet in een steriele studio vol trucage, maar eerlijk en direct.

Franz Liszt - Sinistre Late Piano Works (SACD), door Jan de Jeu
De in 1983 in Békescsaba geboren Hongaarse pianist Péter Tóth wint in 1997, drie jaar nadat hij voor het eerst een pianotoets aangeraakt heeft, de eerste prijs van een internationaal piano concours aan het muziek conservatorium van Wittenberg in Duitsland.

Temporada de patos (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Wie het werk van de jongste generatie filmmakers volgt, bijvoorbeeld in het programma van Filmfestival Rotterdam, kan niet om de constatering heen dat jongeren die zich vervelen een geliefd thema vormen.

MERK

EDITORS' CHOICE