NIEUWSJBL

60 jaar JBL

Redactie HiFi.nl | 18 januari 2006 | JBL

(ingezonden mededeling)

In 2006 viert JBL zijn 60ste verjaardag als wereldwijd meest vooraanstaande fabrikant van professionele en consumenten-luidsprekers. Geen andere onderneming heeft langduriger bijgedragen aan de ontwikkeling van audio weergave-apparatuur in professionele en multimedia-toepassingen voor thuis en voor in de auto, dan JBL, dat in 1946 is opgericht.

Naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag presenteert JBL in 2006 een aantal nostalgische producten zowel in de Verenigde Staten als internationaal. Paul Bente, president van JBL Consumer Products, verklaart: “Onze 60ste verjaardag zien wij niet slechts als bewijs dat ons bedrijf een ongeëvenaard succesvolle geschiedenis in de audio-branche achter de rug heeft – nee, we vieren dit jaar het feit dat JBL ‘60 jaar jong’ en vitaler en creatiever dan ooit is.”

JBL’s home entertainment en multimedia producten zetten de standaard in hun segmenten, van het bijzonder populaire JBL On Stage™* draagbare iPod® speaker-systeem tot de recente ultrahigh-end Synthesis® systemen en Project Array™ luidsprekers, waar verbazend realistisch geluid uitkomt.

JBL 60 jaarIn Pro audio hebben JBL’s VerTec® luidsprekers zichzelf bewezen als een industriestandaard voor professionele concertgeluidsversterking, de LSR Series monitors zijn een onmisbaar gereedschap in opnamestudio’s, en de meeste bioscopen wereldwijd hebben JBL luidsprekers geïnstalleerd. JBL’s audio-systemen voor in de auto zijn net zo opmerkelijk en vallen op door een uitzonderlijk heldere en realiteitsgetrouwe geluidsweergave.

JBL is opgericht door James B. Lansing, een briljant ingenieur met de onvermoeibare wil, steeds weer het beste wat er op het gebied van audio-apparatuur voor de professional en de consument te krijgen is te verbeteren.

Lansing begon zijn carrière in de jaren twintig van de vorige eeuw en heeft cruciaal bijgedragen aan de ontwikkeling van geluidssystemen voor de allereerste filmbeelden met geluid in 1926. In 1946 richtte hij Lansing Sound, Inc. op, dat in de jaren vijftig onder de naam James B. Lansing Sound, Inc. doorging. Vanaf dat moment staan de producten bekend onder de naam “JBL,” en wordt het bekende “uitroepteken”-logo gebruikt, dat in de hele wereld naam en faam heeft opgebouwd.

Voor de high-fidelity markt brak in de jaren vijftig een gouden tijdperk aan waaraan JBL belangrijk heeft bijgedragen. De producten die het bedrijf toentertijd heeft ontworpen en op de markt gebracht, zoals de Hartsfield en de Paragon, zijn nu legendarisch.


In de jaren zestig zette JBL een serie spraakmakende luidsprekerontwerpen in de markt, waaronder de bekende 4310 Studio Monitor, die voor de consument werd aangepast en in de zeventiger jaren werd uitgebracht als de befaamde Century L100 – en waarvan de directe nakomelingen tegenwoordig voortbestaan onder de naam JBL Studio™ L Series.

JBL 60 jaar

Zowel in de tachtiger als in de negentiger jaren ontwikkelde JBL enthousiast ontvangen modellen als de L250Ti; de L212, een van de eerste satelliet/subwoofer systemen; de Everest; en het complete home theater audio-systeem van absolute topkwaliteit JBL Synthesis®.

Ook in dit decennium doen de JBL luidsprekerontwerpen de 60 jaar oude, uitstekende naam van de firma opnieuw eer aan, met high-performance/high-value modellen of de nieuwe Studio L Series en met statement producten als de K2® S9800 of de Project Array luidsprekers. In Pro audio hebben de VerTec luidsprekers van JBL de geluidsindustrie voor concerten gerevolutioneerd door modulaire installatieflexibiliteit en buitengewone geluidskwaliteit.

Tegenwoordig gebruiken de meeste opnamestudio’s, concertzalen en bioscopen JBL luidsprekers en dankzij de “Pro Sound Comes Home™” ontwerpfilosofie, kan de consument thuis van hetzelfde heldere, accurate en dynamische geluid genieten als waarnaar professionals luisteren. De consumentenluidsprekers van JBL maken gebruik van technologie en constructiemethoden die direct van de professionele modellen van de firma zijn afgeleid, zodat ook voor deze markt spectaculaire muziek- en filmbeleving binnen handbereik liggen. Van compacte speakers van uitzonderlijk hoge kwaliteit voor gebruik thuis en in de auto, tot op maat gemaakte ultrahigh-end installaties en de grootste concert touring-systemen zet JBL werkelijk de standaard in muziek- en bioscoopgeluid.

JBL 60 jaar

Kijk voor meer informatie ook op:
http://www.audioheritage.org/ (met dank aan Nico Cordewener voor de tip)


EDITORS' CHOICE