NIEUWSB&W

Google "iTunes" voor video

Redactie HiFi.nl | 11 januari 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Google trok op de slotdag van CES alle aandacht met de aankondiging dat het `binnenkort` een eigen downloadwinkel voor muziek opent. Bovendien lanceert het bedrijf de softwaredienst Google Pack, met onder meer Firefox en Norton Antivirus.

De online videowinkel van Google komt niet als een verrassing. Enkele dagen voor de keynote van Google-oprichter Larry Page op de laatste dag van de elektronicabeurs Consumer Electronics Show in Las Vegas gonsde het van geruchten dat Google broedde op een `iTunes voor video`s`.
 
Google Video Store biedt onder meer afleveringen van populaire televisieserie`s als CSI: Crime Scene Investigation en Survirvor (de Amerikaanse versie van Expeditie Robinson) aan, aangevuld met wedstrijden uit de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Sommige programma`s kunnen permanent worden bewaard en bekeken, andere afleveringen worden gehuurd en zijn maar een dag te bekijken.

Prijzen variëren van 99 dollarcent voor oudere of minder bekende televisieseries tot 3.95 dollar voor een wedstrijd uit de NBA. Het huren voor een dag van een aflevering van CSI kost dan weer 1,95 dollar. De helft van de inkomsten vloeit naar de televisieproducenten. Klanten kunnen betalen met een creditcard en moeten een account bij Google aanmaken.

Op CES lanceerde Google ook Google Pack, een softwarepakket met niet alleen programma`s uit eigen stal als Google Talk, Google Toolbar, Google Desktop en Picasa, maar optioneel ook met software van derden.

Het bedrijf zet hiermee nadrukkelijk in op veiligheid, met onder meer het antispywareprogramma Ad-Aware van LavaSoft, een zes maanden geldige testversie van Norton AntiVirus 2005 en openbronbrowser Firefox. Ook RealPlayer, Trillian, Adobe Reader 7 en GalleryPlayer behoren tot de mogelijkheden.

Telkens als er een update van een van de meegeleverde programma`s beschikbaar is, zal de inbegrepen Google Updater de nieuwste versie downloaden en installeren. De auto-update functie werkt uitsluitend met Windows XP en recente versies van de browsers Internet Explorer en Firefox.

MERK

EDITORS' CHOICE