NIEUWSB&W

Juweeltjes - publicatie week 51

Marc Brekelmans | 22 december 2005 | B&W

Soms ontdekken onze auteurs ware juweeltjes, producten waarbij de prijs/kwaliteit verhouding helemaal zoek is. Op een positieve manier wel te verstaan. Een paar weken geleden hadden we zo’n juweeltje in de vorm van de Dali Ikon 2. Luidsprekers die het verdienen hun weg te vinden naar vele klanten. Deze week hebben we weer zo’n juweeltje ontdekt.

Deze keer is het een cd-speler, zelfs een redelijk betaalbare cd-speler. We hebben het hier over de spiksplinternieuwe Rega Apollo. En het leuke is dat u hem deze week ook nog eens kunt winnen in onze prijsvraag.

Een ander juweeltje (euhm, juweel), zowel letterlijk als figuurlijk is de B&W 803D. De tweeter van deze luidspreker wordt namelijk gemaakt van diamant. En ja, de 803D voldoet ook nog eens aan de regel “veel kwaliteit voor een lage prijs”, al moet u dat laatste met een verkoopprijs van 8000 euro niet al te letterlijk nemen.

Deze week ook een verslag van het bezoek dat we aan Spectral brachten. Spectral is leverancier van de meest uiteenlopende meubels. Zelfs het op maat maken van meubelen hoort bij Spectral tot de mogelijkheden! En ze zien er ook nog erg fraai uit; juweeltjes voor de huiskamer.

Gastauteur Toine Dingemans behandelt, in zijn serie over akoestiek, het probleem van de nagalmbeheersing. De kreet: “Ik heb een laagprobleem”, zal u ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Met een praktijkvoorbeeld gaat Toine daar deze week dieper op in.

Nog een paar dagen en dan is het kerst. Bach’s Weihnachtsoratorium zal dan weer in vele huiskamers klinken. Ferd Op de Coul bespreekt een fraaie uitvoering op DVD. Natuurlijk hebben we ook weer recensies van minder tijdsgebonden muziek.

Op deze plek willen we ook graag extra aandacht vragen voor de wekelijkse column van Rene van Es die eigenlijk namens alle medewerkers van HiFi.nl is geschreven; onze kerstgroet aan u.

Wij wensen u prettige feestdagen,
Redactie en medewerkers HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Rega Apollo, door Guido de Kanter
Wel Mp3 en WMA, geen DVD-A en Sacd. Rega’s opvolger van de Planet kan met een beetje goede wil een multiformat-speler genoemd worden, maar hoogoplossende schijven accepteert hij niet. Waarom zou hij ook? De toekomst voor de ‘opvolgers van de Cd’ ziet er uiterst twijfelachtig uit, en Rega besteedde de ontwikkeltijd blijkbaar liever aan het perfectioneren van Cd-geluid. Gegeven ons aller omvangrijke Cd-collecties lijkt dat laatste sowieso niet onverstandig.

B&W 803D, door Guido de Kanter 
B&W laat een vertrouwde naam vallen. De Nautilus 800-serie, ongetwijfeld de bekendste en meest verkochte speakerlijn in het topsegment, verliest in zijn jongste incarnatie de bijnaam Nautilus. Misschien is dit op te vatten als een signaal dat de even beroemde als extravagante oer-Nautilus (€60.000) voor B&W technisch gezien een gepasseerd station is.


Achtergrondartikelen - column

Nagalmbeheersing, door gastauteur Toine Dingemans 
Een van de vier peilers waarop de akoestische infrastructuur het zwaarst leunt is die van nagalmbeheersing. Correcte beheersing van de nagalmtijd in een willekeurige ruimte gaat verder dan het dempen van middentonen en hoge frequenties middels gangbare poreuze materialen en stoffen.

Sneeuwpop, door Rene van Es 
Zoals elk jaar wens ik u en uw naasten een heel mooi kerstfeest toe. Met sneeuw, met een sneeuwman, met liefde en warmte. In welke omstandigheid u ook bent. Het kerstfeest is een feest van licht, van een nieuw begin, van samenzijn en samenwerken, om mensen dichter bij elkaar te brengen. Met elkaar bereiken we dat. Als we ons Hollandse nuchtere verstand na de sneeuwpret weer terughebben gaan we daartoe allemaal opnieuw aan de slag. Ok?


Prijsvraag

Rega Apollo  
Maak kans op de spiksplinternieuwe Rega Apollo cd-speler ter waarde van 899 euro.


Hi-Visit

Spectral, door Rene van Es 
Een hernieuwde kennismaking met het productassortiment van Spectral heeft altijd een paar verrassingen in petto. Daar zorgt Remco Aldenkamp wel voor, importeur van Spectral meubelen.


Software

Bachs Weihnachtsoratorium (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul
Sir John Eliot Gardiner, de beste dirigent onder Britse boeren en de beste boer onder de Britse dirigenten, moet instinctief de pastorale, de "Hirtenmusik’’ uit Bachs Weihnachtsoratorium, wel heel landelijk en met lieflijke sfeer-gevoeligheid tot klinken brengen.

Bill Frisell - East/West (CD), door Jan Luijsterburg
De Amerikaan Bill Frisell is een buitengewoon gitarist. Hoewel hij vele muziekgenres beoefent en combineert, is zijn trage, atmosferische geluid zeer herkenbaar, of hij nu country, jazz of in aan popmuziek gerelateerde context opereert.

Yonderboi - Splendid Isolation (CD), door Timo Schuurbiers
Splendid Isolation (schitterende afzondering). Term voor de Britse afzijdigheid in de 19de eeuwse internationale politiek. De Britten waren vooral ter zee oppermachtig. Zij hadden niemand nodig. Zij hadden niets te vrezen.

Gilberto Gil – The soul of Brazil (CD), door Jan Luijsterburg 
Toen Gilberto Gil de functie van minister van cultuur van Brazilië aannam bedong hij dat hij in ieder geval in de weekends zou mogen blijven optreden. Daarbij maakt hij nog regelmatig platen – hij heeft al 64 albums op zijn naam.

Stormy Weather (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Een Waalse productie met een Engelse titel die voor een groot deel in IJsland speelt, gemaakt door een Franse regisseuse met een Duitse naam (die geboren is in IJsland). Grenzen spelen geen rol, ook niet in de film. We zien in Stormy Weather een jonge psychiater (Élodie Bouchez) die zich ontfermt over een mysterieuze, zwijgende patiënte, met wie ze slechts met engelengeduld een zweem van contact weet op te bouwen.

MERK

EDITORS' CHOICE