NIEUWSApple

Verkoop CD`s weer slechter

Redactie HiFi.nl | 15 januari 2006 | Apple

(GezienĀ op Internet)

De verkoop van CD`s zal in 2005 weer lager uitvallen dan een jaar geleden. De komst van de gameconsoles en de opmars van de iPod worden als reden gegeven, maar is dat ook zo?

De CD-verkopers hebben het er maar moeilijk mee. Elk jaar daalt de verkoop van de glimmende schijfjes ten opzichte van het jaar ervoor en er is niks om het tegen te houden. De consumenten geven hun geld liever uit aan games voor de PlayStation of Xbox, of downloaden de muziek tegen een aantrekkelijk tarief bij iTunes voor hun iPod.

En dus klaagt de branche over deze zaken en de komst van weer nieuwe consoles (PlayStation 3) en technieken zoals Blu-Ray en HD-DVD. Zaken die de positie van de CD alleen maar verder onder druk zullen zetten. Toch zijn er ook partijen die de hand in eigen boezem steken.

Want zonder toptitels ook geen topverkoop. En 2005 was een mager jaar voor muziekliefhebbers getuige het feit dat de bestverkochte CD`s die van Mariah Carey en Green Day waren. Niet zozeer vanwege de muziek, maar wel de aantallen. In 2004 zorgden U2, Shania Twain en Eminem nog voor positieve geluiden. En dus daalt de CD markt in 2005 met 8%, een tendens die niet meer te stoppen is.


EDITORS' CHOICE