NIEUWSB&W

Dakantennes blijven in gebruik

Redactie HiFi.nl | 28 november 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

TV-kijkers met dakantennes voor analoge ontvangst hoeven niet hals-over-kop op Digitenne over te stappen. Nederland dreigde het wereldrecord uitschakelen van de analoge tv-infrastructuur te halen met het zeer drastische, recent genomen besluit om een einde te maken aan transmissie van Nederland 1,2 en 3 via de ouderwetse dakantennes. Geen land in de wereld heeft dat gedaan.

dakantenneWaar de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, een pas uitzetten van vele jaren om van analoog op digitaal over te gaan koos Nederland voor snel en abrupt uitschakelen van deze infrastructuur. De reden: vrijmaken van frequentieruimte en stoppen en kostenbesparing.

Maar de ministerraad besloot afgelopen vrijdag om de omschakeling van analoge naar digitale ethertelevisie is voorlopig uit te stellen.

Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken deden daarvoor een voorstel. Ze vinden het bij nader inzien niet sociaal om degenen die nu nog goedkoop kijken met een dakantenne, vooral huishoudens in hoeken van gemeenten waar geen tv-kabel komt, op hoge kosten te jagen van een abonnement op Digitenne of een schotelantenne. Digitenne heeft nog geen landelijke dekking en een schotel is duur in aanschaf.

"Voor het einde van dit jaar zullen de bewindspersonen de Tweede Kamer informeren over het tijdpad van de omschakeling en de mogelijkheden die dan gerealiseerd kunnen worden voor digitale etherontvangst", zo heet het nu.

MERK

EDITORS' CHOICE