NIEUWSB&W

Carfi - publicatie week 45

Redactie HiFi.nl | 10 november 2005 | B&W

Car audio op HiFi.nl?  Ja, inderdaad, maar dan hebben we het wel over echte Car HiFi! Want eindelijk is er een trend ontstaan waarbij gerenommeerde HiFi fabrikanten geluidsinstallaties voor auto’s ontwerpen. Dat dit verder gaat dan het simpelweg ontwerpen van een paar standaard luidsprekerunits en bijpassende versterker blijkt uit de samenwerking tussen VW en Dynaudio.

Ingenieurs van Dynaudio en VW hebben al in het beginstadium van de nieuwe Passat intensief contact gehouden over de integratie en optimalisatie van de geluidsinstallatie. Maar ook Harman Kardon, Mark Levinson, Burmester en B&O ontwikkelen in samenwerking met autofabrikanten volwassen HiFi voor in de auto.

Reden voor HiFi.nl om een uitgebreide Carfi Special te wijden aan het fenomeen Mobile Fidelity (MoFi). In deze Special houden wij u regelmatig op de hoogte van actuele ontwikkelingen en bespreken we regelmatig mooi geluid in (hele) mooie auto`s.Voor deze Special werkt HiFi.nl samen met Rob van Ginneken, auto-/motorjournalist, dragrace coureur en fervent HiFi-enthousiasteling.

Maar natuurlijk vergeten we onze “roots” niet, deze week hebben we onder andere een recensie van de gloednieuwe Elac BS 602 X-JET. Met name de tweeter in deze luidspreker (de X-JET) is een sterk staaltje van innovatief ontwerp.

Verder ook deze week weer de gebruikelijke software recensies ( met o.a. een erg  leuke Zappa/Mothers of Invention recensie), een leuke set uit de my.hifi rubriek, een nieuwe poulevraag en een column van hoofdredacteur Rene van Es.

Oh ja, dit weekend zijn wij te vinden op High Fidelity Belgium in Brussel. Het belooft een leuke show te worden, dus misschien tot ziens.

Veel leesplezier,
redactie HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Elac BS 602 X-JET, door Rene van Es 
De eerste kennismaking thuis met Elac vroeg om enige gewenning. Elac is geen merk waarvan er 13 in een dozijn gaan. De luidspreker oogt anders, klinkt anders, gedraagt zich anders en maakt bij mij andere gevoelens los. Welke gevoelens leest u verderop. Een beetje vooruitlopend op het verhaal deel ik u vast mede dat de Elac een speaker bleek die uiterlijk koppelt aan innerlijk en een hoogwaardig staaltje techniek is.

Elac BS 602 X-Jet


Achtergrondartikelen - columns

MoFi breekt door, door Rob van Ginneken 
Auto en HiFi? Je zou bijna zeggen: luister en huiver. Letterlijk én figuurlijk in dit geval. Je hoeft niet eens een getraind oor te hebben om vast te stellen dat in menig automobielinterieur eerder sprake is van ‘geluid’ dan van muziek. En dan drukken we ons nog vriendelijk uit. Het goede nieuws: daar begint verandering in te komen.

Carfi

Dynaudio en VW Passat, door Rob van Ginneken 
Wanneer we de nieuwe Passat samen met de Dynaudio topluidspreker Gamma Evidence Master fotograferen, dringt eigenlijk pas echt goed door hoe bijzonder de samenwerking tussen die merken is. Dynaudio is een soort Ferrari van de audiowereld, met ambachtelijk gemaakte producten die zelfs de meest verwende audiofielen vol in het hart raken. Volkswagen – de naam zegt het al – mikt met verreweg de meeste modellen op een groot publiek.

Carfi

Dynaudio en Volvo C70, door Rob van Ginneken 
Volvo maakt in zijn opgewaardeerde infotainmentsystemen voor de chiquere business class- en Coupémodellen al jaren gebruik van een ‘audiofiele’ toeleverancier: Dynaudio. Daarbij is het overigens nuttig te weten dat er soorten en maten zijn. In de kersverse C70 is er een gevoelig verschil tussen Performance (vier maal 20 Watt), High Performance Audio (vier maal 40 Watt) en het ‘we gaan tot het gaatje‘ Premium Sound Audio Systeem. Alleen die laatste spreekt met een Deens accent.

B&O en Audi A8, door Rob van Ginneken  
De tijd staat niet stil. De oudere autorijders kunnen zich wellicht nog herinneren dat je bij de eerste Opel Kadett apart de kachel moest bestellen. Als accessoire dus! Aardig om te weten: zónder kostte hij destijds 5.695 guldens en voor het luttele bedrag van 5.995 reed je met warme voeten weg. Het zal duidelijk zijn dat een autoradio in dat licht bezien het toppunt van luxe was. Zet daar de nieuwe Audi A8 met het ‘B & O Advanced Sound System’ maar eens naast. Je kunt bijna niet duidelijker illustreren dat er is in enkele tientallen jaren tijd een boel is veranderd. Alleen de installatie staat bij het chique Duitse automerk namelijk al voor 10.460 euro in de prijslijsten. Adembenemend.

Carfi

Duidelijk (Column), door Rene van Es  
Hoe ver werelden uit elkaar kunnen liggen werd mij deze week weer eens pijnlijk duidelijk gemaakt in mijn eigen woonkamer. Ik was bezig de recensie van een Goldring draaitafel af te ronden, waarbij geleverd werd een Goldring PA 1 phono versterkertje, toen ik de vraag kreeg hoe en wanneer een ASR Basis Exclusive phono versterker kon worden afgeleverd.


Software

Bob Dylan - No Direction Home: the Soundtrack (CD), door Jan Luijsterburg  
Deze dubbel-CD, deel 7 uit de reeks The Bootleg Series waarin niet uitgebracht materiaal van Bob Dylan alsnog een officiële status krijgt, wordt gepresenteerd als soundtrack bij de drieëneenhalf uur durende documentaire No Direction Home van Martin Scorsese.

The Mothers of Invention – We’re Only In It For The Money (CD), door Jan Luijsterburg  
Een van de levensvragen die aan de orde komen op We’re Only In It For The Money van Frank Zappa en zijn Mothers of Invention uit 1968, luidt: ‘What’s the ugliest part of your body?’ (Nee, niet je neus of je voeten dommie, het is natuurlijk je geest!) De audiofiele heruitgave van het Mobile Fidelity Sound Lab op 24 karaats gouden CD roept de wedervraag op: What’s the ugliest part of this CD. Wel, zonder twijfel: it’s the cover!

Little Walter - The Best Of Little Walter (Vinyl), door Jan de Jeu  
Van oudsher heeft de mondharmonica een belangrijke rol gespeeld in de blues. Toch ontstaat er na 1945 een situatie waarin dit instrument meer en meer naar de achtergrond verschuift en er nog maar enkele virtuozen zijn die het als solo instrument hanteren. De bekendste daarvan is Marion Walter Jacobs, beter bekend als Little Walter.

Elgar – Symphony No. 2 / In the South (SA-CD), door Jan Luijsterburg  
Grootse Engelse laatromantiek, met zwelgende melodieën, lekker vet en meeslepend, dat is Elgar, Sir Edward (1857-1934). De BBC National Orchestra of Wales tonen zich onder leiding van Richard Hickox een voorbeeldig uitvoerend gezelschap voor dit repertoire, dat prachtig vastgelegd werd op deze hybride SACD van Chandos.

Ingmar Bergman Collectie (DVD-film), door Jan Luijsterburg  
Dat het werk van Ingmar Bergman, de grote regisseur en auteur van een imposant aantal films en toneelstukken, nog immer actueel is, blijkt uit recente bewerkingen van zijn films voor toneel. Na Scènes uit een huwelijk door Toneelgroep Amsterdam brengt Hummelinck Stuurman momenteel Herfstsonate op de planken, in een bewerking van Lodewijk de Boer en Flip Broekman. Precies deze twee films verschenen onlangs ook op DVD in de omvangrijke Ingmar Bergman Collectie van Moskwood.

MERK

EDITORS' CHOICE