NIEUWSB&W

Apple wil iPod belasting

Redactie HiFi.nl | 07 november 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Apple ziet het niet zitten dat een hele reeks accessoirebouwers profiteert van het succes van de iPod. Een streng licentieprogramma moet er voor zorgen dat een deel van het geld ook bij de iPod-bouwer terechtkomt.

Fabrikanten zoals Bose en Logitech zullen tot tien procent van de verkoop van iPod-accessoires aan Apple moeten afdragen. Het valt moeilijk in te schatten over hoeveel geld het exact gaat, maar feit is dat de iPod gezorgd heeft voor een ware explosie aan goed verkopende afstandsbedieningen, plug-ins en luidsprekersets.

iPod special

Apple zette enkele maanden de eerste stappen om een deel van de geldstroom uit iPod-accessoires naar hen af te leiden. Een logoprogramma voorzag erin dat accessoirebouwers een geldbedrag betaalden om het `Made for iPod`-etiket op hun verpakking te plaatsen, wat door sommigen als een `iPod-taks` werd bestempeld.

Het nieuwste programma is dwingender. Recente generaties iPod beschikken over een dock-connector die door Apple werd ontworpen en waar stroom, data en geluid langs stromen. Wie een accessoire zoals een luidsprekerset bouwt die deze connector gebruikt, moet voortaan een licentie nemen op deze specifieke docktechnologie. Het is nog onduidelijk wat Apple gaat doen met bedrijven die niet meewerken, maar eerder toonde de iPod-bouwer zich vaak niet te beroerd om voor dergelijke zaken naar de rechter te stappen.

Voor fabrikanten die intekenden op het Made for iPod-programma verandert er waarschijnlijk niets. Een licentie nemen op de docklicentie zou even veel kosten als vroeger het logo op de verpakking plakken.

Verwacht wordt dat het licentieprogramma Apple wat extra inkomsten oplevert. Het betekent ook dat deelnemende accessoirebouwers zekerheid krijgen. De iPod-bouwer belooft immers dat zij in de komende jaren niet van connector zullen veranderen en dat gecertificeerde accessoires ook met toekomstige iPods zullen werken. Als er designmatig toch van de dockconnector wordt afgeweken, zal Apple bij elk toestel een adapter meeleveren.

Dat is een enorme geruststelling voor de fabrikanten, die bij elke nieuwe iPod-generatie de kans lopen met moeilijk verkoopbare stock opgezadeld te raken. Dat gebeurde onlangs nog met de iPod nano en de nieuwste iPod. Beide toestellen missen een kleine connector voor een hoofdtelefoonafstandsbediening die vele accessoires vereisen, waardoor veel iPod-randapparatuur opeens minder interessant wordt.

MERK

EDITORS' CHOICE