NIEUWSB&W

Samsung lost formaatstrijd op


Redactie HiFi.nl | 08 september 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Het constante gebakkelei over de opvolger van de huidige dvd-standaard doet menigeen met vrees terugdenken aan de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen er een bittere strijd werd gevoerd rond videorecorders. Samsung hoopt nog steeds op één standaard, maar heeft inmiddels wel een alternatieve oplossing achter de hand.

Sony en Toshiba promoten elk hun eigen standaard. Beiden beloven een hogere opslagcapaciteit en maken gebruik van hetzelfde type laser, maar verder zijn er veel subtiele en onverenigbare verschillen. Onlangs liepen gesprekken stuk om te komen tot een universele schijf; inmiddels lijkt niemand meer geneigd tot consessies.

Samsung DVD-recorder

Samsung heeft in een gesprek met de Duitstalige variant van de Financial Times gezegd dat het bij gebrek aan eenheid van plan is met een apparaat op de markt te komen dat beide standaarden ondersteunt.

Topman Choi Gee-sung: "We zouden een universele standaard verwelkomen, maar nu dat niet lijkt te gebeuren, zullen we een samengevoegde oplossing op de markt zetten." Choi verwacht dat de speler volgend jaar uitkomt en verwarring bij de consument kan wegnemen.

Voor Sony en Toshiba is er een reëel gevaar dat consumenten, geconfronteerd met twee incompatibele standaarden, geen enkele keuze maken en besluiten dat hun gewone dvd`s voorlopig nog wel voldoen.

Samsungs `tweetalige` huiskamerspeler past in de strategie van het bedrijf om zoveel mogelijk standaarden te omarmen. Hun mp3-spelers en mobiele telefoons zijn veelal in staat naast meestgebruikte formaten ook een gratis, open alternatief als Ogg Vorbis te verwerken.

Choi maakt zich ook sterk voor een einde aan de incompatibiliteit en kabelwirwar tussen andere huiskamerelektronica. Samsung wil apparatuur gaan uitrusten met een universele stekker, bedacht door de Digital Living Network Alliance.

Deze DLNA-standaard moet volgens Choi al in Samsung-apparatuur te zien zijn tijdens de Consumer Electronics Show 2006, die begin januari wordt gehouden in Las Vegas.

MERK

EDITORS' CHOICE