NIEUWSB&W

Podcasts in iTunes te manipuleren

Redactie HiFi.nl | 26 augustus 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Twee Nederlanders hebben zwakheden ontdekt in iTunes, waardoor de concurrentie uit de podcast-ranglijst kan worden verwijderd en de eigen podcast op één wordt gezet.

Eind juni kwam Apple met de nieuwste versie van iTunes, 4.9, waarin podcasts een standaard onderdeel werden. "De podcastwereld zat hierop te wachten", stelt Leon van Bokhorst van de website Podbrothers. "Het is een erkenning van Apple dat podcasting iets voorstelt en het levert ons miljoenen extra luisteraars op."

De eerste reacties vanuit de gemeenschap waren dan ook positief. "Kritiek kwam snel daarna omdat Apple de podcasters tot `indie-podcasts` had hernoemd en commerciële partijen als Disney prominent op de voorgrond plaatste", weet Bokhorst.

Hierop besloten de broers op onderzoek uit te gaan: Leon en Edwin van Bokhorst verzorgen zelf namelijk podcasts over podcasts. Zij kwamen tot twee opmerkelijke conclusies. "De top 100-lijsten van de populairste podcasts zijn simpel te manipuleren. Door constant te subscriben en weer te unsubscriben kon je een podcast op de eerste positie krijgen", legt Leon van Bokhorst uit tegenover Webwereld.

 Het uitschakelen van de concurrentie is tevens geen enkel probleem: "Een podcast was kinderlijk eenvoudig te verwijderen uit het overzicht. Wij hebben dit aangetoond met de podcasts van Radio 538 en Nu.nl. Door gebruik te maken van de optie report a concern in de iTunes Musicstore gaven we aan Apple door, dat de podcast van Radio 538 van ons was en dat we deze wilden verwijderen uit de lijst. Een dag later was Radio 538 verdwenen uit iTunes. Geen tegenbericht, geen confirmatie. Dat maakt het heel makkelijk om de concurrentie uit te schakelen."

Apple Nederland kon niet direct inhoudelijk commentaar geven.

MERK

EDITORS' CHOICE