NIEUWSB&W

Apple royalties schuldig aan Microsoft


Redactie HiFi.nl | 25 augustus 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Apple is theoretisch royalties verschuldigd aan Microsoft vanwege de iPod. Microsoft heeft diverse patenten in handen waar de iPod van gebruik zou maken.

Appleinsider meldt dat een patentaanvraag van Apple is afgewezen. Het octrooi van Microsoft is vijf maanden eerder ingediend dan de aanvraag van Apple. De omschrijving is een `multimediaspeler op zakformaat`. Een woordvoerder van Apple maakt zich nog niet al teveel zorgen: "We hebben de iPod uitgevonden en op de markt gebracht voordat Microsoft zijn patentaanvraag had ingediend."

Apple domineert momenteel de markt van muziekdragers en online muziekverkoop. Tot groot verdriet van Microsoft, die al heeft aangegeven deze markt te gaan betreden. Later dit jaar moeten de eerste mp3-spelers van Microsoft het licht zien. Driekwart van de verkochte mp3-spelers in de Verenigde Staten is een iPod, zo stelt het analistenbureau NPD Group. In totaal zijn er wereldwijd 22 miljoen iPods verkocht.

De populariteit is echter niet wereldwijd, zo blijkt. Marktanalist GfK stelt dat Zuid-Koreanen niet geïnteresseerd zijn in de audiospeler. Apple heeft daar een martkaandeel van slechts 1,6 procent. Voornaamste reden is de relatief late introductie van de iPod. Zuid-Korea loopt voorop qua technische gadgets en mp3-spelers, waardoor concurrenten zoals iRiver en iAudio een groter marktaandeel hebben.

MERK

EDITORS' CHOICE