NIEUWSB&W

Sharp twee in één LCD

Redactie HiFi.nl | 02 augustus 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Dit paneel – onlangs gepresenteerd in Tokyo – zal later deze maand in productie gaan en maakt het mogelijk om op één televisie twee verschillende programma’s tegelijk te bekijken.

Sharp LCD panel

Het principe achter deze technologie is eigenlijk vrij simpel, maar toch heeft het twee en een half jaar van onderzoek en ontwikkeling gekost, zegt Grant Bourhill, directeur van optical imaging technology bij Sharp Laboratories Europe. Het Sharp laboratorium in Oxford werkt sinds 1992 al aan drie-dimensionale televisie technieken en dit nieuwe panel is gemaakt volgens dezelfde technologie.

3D schermen splitten het beeld, zodat het linker en rechter oog een verschillend beeld zien. Deze nieuwe LCD doet ongeveer hetzelfde, maar de richting waarin de twee beelden worden gezonden liggen veel verder uiteen, zodat op een navigatie display in de auto bijvoorbeeld vanuit de bestuurdersstoel een kaart worden gezien en vanuit de passagiersstoel een televisieshow.

Het twee-beeld scherm maakt gebruik van de pixel kolommen: de even kolommen vormen samen het ene beeld, de oneven kolommen het andere. Kleine verticale zwarte lijnen voorkomen dat de beelden door elkaar heen zullen lopen. Er is slechts één nadeel: de resolutie van de beide beelden wordt door deze techniek ietwat lager.

Sharp LCD panel

Tijdens de presentatie in Tokyo werd geen melding gemaakt van producten die gebruik zullen maken van het panel, maar Sharp zegt erover na te denken de panels in hun eigen producten te gaan verwerken. Ook werd er nog niet gesproken over prijzen, alhoewel ons wel op het hart werd gedrukt, dat de panels goedkoper zullen zijn dan twee losse 3D-panels.

Sharp kondigde tegelijkertijd een tweede panel aan gebaseerd op hetzelfde concept. Deze is opgebouwd met vloeibaar materiaal, welke het mogelijk maakt om te controleren wie er naar het beeld kunnen kijken. Met dit panel heeft degene die er recht voor zit perfect beeld, maar het beeld wordt onduidelijker naarmate men schuiner voor het beeldscherm zit. Dit panel zal vooral interessant zijn voor mobiele telefoons en laptops, omdat voorkomen kan worden dat mensen mee lezen.

vertaling: GerJan vd Kamp

MERK

EDITORS' CHOICE