NIEUWSB&W

producenten blanco schijven naar rechter

Redactie HiFi.nl | 22 juli 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

De twintig grootste leveranciers van blanco cd`s en dvd`s stappen naar de rechter vanwege de in hun ogen te hoge heffingen die op de schijfjes zitten.
 
In totaal twintig leveranciers - waaronder Fuji, Imation, Maxell, Mmore, Nashua, Sony, Verbatim en Philips - hebben naar eigen zeggen `grote moeite` met de huidige hoogte van de auteursrechtelijke heffingen op de schijven.

Deze heffingen zijn vastgesteld door de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) en worden geïnd door de Stichting De Thuiskopie. Deze twee organisaties zijn nu gedagvaard.

Volgens de fabrikanten lopen de Nederlandse heffingen `zwaar uit de pas` met de lage heffingen in Duitsland. In Engeland en Luxemburg gelden zelfs helemaal geen heffingen. De heffingen zijn bedoeld als tegemoetkoming voor het nadeel dat artiesten ondervinden bij het kopiëren van muziek en films op cd of dvd.

Grijze import
"Daar de Nederlandse heffingen op vooral dvd en cd de stuksprijs van de dragers verre overtreffen, is een grijze importstroom van aanzienlijke omvang vanuit de genoemde landen op gang gekomen", zo stellen de aanklagers.

De huidige Nederlandse regels stroken verder niet met de Europese regels, zo luidt de aanklacht. Ze wijzen onder meer op het opnemen van tv-programma`s op een schijf, dat geen nadeel voor rechthebbenden heeft. Ook menen ze dat heffingen niet gerechtvaardigd zijn als rechthebbenden de mogelijkheid hebben om kopieerbeveiliging aan te brengen.

Op het moment dat zij daar bewust geen gebruik van maken, geven zij impliciete toestemming voor het privékopiëren, aldus de aanklacht.

MERK

EDITORS' CHOICE