NIEUWSB&W

iTunes` podcast slaat aan


Redactie HiFi.nl | 11 juli 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Nog geen drie dagen waren nodig om via Apples nieuwe versie van iTunes 1 miljoen abonnementen op podcasts, radiouitzendingen in MP3-formaat, te slijten.

Op 28 juni verscheen Apples iTunes versie 4.9, de versie van de muziekspeelsoftware waar via de ingebouwde muziekwinkel ook gratis podcasts zijn te downloaden. Het technologiebedrijf maakte zojuist bekend dat er in enkele dagen 1 miljoen abonnementen op podcasts via iTunes zijn genomen.

iPod Mini

Het aantal internetgebruikers dat iTunes als podcastontvanger gebruikt kan hierdoor geschat worden op enkele honderdduizenden. Een podcastluisteraar kan immers meerdere abonnementen nemen op de RSS-feeds van zijn favoriete mp3-uitzendingen.

Podcasts zijn radiouitzendingen die door particulieren of professionele radiomakers worden gemaakt. Die radiouitzendingen worden vervolgens in mp3-formaat op de eigen webserver gezet. De distributietechniek fungeert hierbij als alarmbelletje. Zodra er een nieuwe uitzending op een server staat, gaat er een seintje naar de internetters die zich abonneerden op de RSS-feed.

iTunes ondersteunt sinds kort deze ontvangstmogelijkheid. Een podcastprogramma is als het ware een radio waar de favoriete zenders zijn voorgeprogrammeerd. Zodra een favoriete dj zijn uitzending eindigt kan de luisteraar het programma downloaden en desgewenst automatisch laten kopieren naar zijn draagbare mp3-speler.

De podcasts staan in Apples muziekspeler strategisch gepositioneerd naast de liedjes die klanten kunnen kopen via iTunes. Daarmee hoopt Appel de betaalde handel via zijn muziekspeler annex webwinkel te bevorderen.

Critici stellen dat Apple met zijn iTunes-podcastondersteuning een slaatje wil slaan uit een verschijnsel dat snel aan belangstelling wint, het luisteren van podcasts. Apple geeft de podcasts van grote commerciele instellingen, voornamelijk professionele mediauitgevers, een significant voordeel ten opzichte van amateuristische podcastmakers. Bovendien kan een iTunes-gebruiker niet zonder tussenkomst van Apple nieuwe RSS-feeds van podcasts toevoegen aan de muziekdownloadwinkel.

BNN liet aan Planet.nl weten te profiteren van Apples iTunes-ondersteuning. De drie podcasts van BNN staan vermeld in Apples top 20 van populairste downloads. Dat levert BNN merkbaar meer luisteraars op voor zijn mp3-uitzendingen, al kan de omroep er nog geen exacte cijfers aan hangen. Sinds begin Juli worden de BNN-podcasts ieder zo`n 800 keer per week gedownload.

MERK

EDITORS' CHOICE