NIEUWSB&W

Danoontje - publicatie week 27

Redactie HiFi.nl | 07 juli 2005 | B&W

Vorige week zaterdag stond in het teken van Live 8, een evenement met als doel bestrijding van de armoede in de wereld. Maar ook een evenement waar reputaties gemaakt of gebroken konden worden.

En dat gebeurde dan ook op die zaterdag; Bon Jovi, Pet Shop Boys, Duran Duran behoorden tot de grote verliezers. Robbie Williams, The Who, Joss Stone en Pink Floyd mochten zich tot de winnaars rekenen. In de afgelopen week zijn de verkopen van Pink Floyd buitensporig gestegen (meer dan 1000% stijging tov dezelfde week vorig jaar).  Armoedebestrijding als marketing instrument of een gelukkige samenloop van omstandigheden? Laten we het er maar op houden dat alle artiesten met de juiste bedoelingen op het podium stonden. Een opgebouwde reputatie kan je ook in bescherming nemen of juist tegenwerken. Zo heeft Madonna het nodige krediet opgebouwd om een minder optreden toch acceptabel te laten zijn. Mariah Carey daarentegen - wat toch echt een betere zangeres is - kon blijkbaar geen goed doen. Zelfs het vragen om een flesje water was aanleiding tot kritiek.

“Wat heeft dit in vredesnaam te maken met de wekelijkse editie van HiFi.nl?”, zult u zich waarschijnlijk afvragen.  Nou, ook in HiFi-land kan een reputatie je aardig dwars zitten om commercieel succes te bereiken. Sommige “mainstream” merken hebben in de afgelopen jaren werkelijk prachtige producten op de markt gebracht. Commercieel succes bleef echter vaak uit omdat er een verkeerde merknaam op stond.

Ook merken die uit de professionele wereld afkomstig zijn kampen met een zo’n verkeerd imago. Dat dit ten onrechte is blijkt uit onze recensies van, bijvoorbeeld, de Apogee Mini-DAC en de Alesis Monitor One MkII. Vandaag hebben we weer een merk dat afkomstig is uit de professionele wereld. De kleinste monitor van PMC werd door Rene Smit aan de tand gevoeld. Een monitor die het luisteren meer dan waard is, of zoals Rene het zegt; “Danoontje Powerrrrrrr!!!!”

Redactie HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

PMC DB1+, door Rene Smit 
Onwillekeurig schiet me een bekende reclamekreet te binnen: "Danoontje Powerrrrrrrrrrrrrr", klein maar met heel veel kracht. Het 3D beeld wat deze speakers op kunnen bouwen is een ander pluspunt. De percussie instrumenten klinken tot ver buiten de speakers in de breedte en ook is er verschil in hoogte plaatsing waar te nemen.

PURE Tempus 1, door Michel Hazen 
De Tempus-1 is slechts één van een hele serie DAB tuners die Pure Digital maakt. Pure is op DAB gebied een innovator en vanaf de introductie van DAB als een van de belangrijkste spelers op deze markt aanwezig. De range van verschillende DAB producten varieert van portable DAB radio’s tot stationaire HiFi DAB tuners.

Danoontje


Achtergrondartikelen - Columns

Super, door Rene van Es 
In Frankrijk heeft de plaatselijke middenstand het massaal moeten afleggen tegen de enorme supermarkten die zich vestigen aan de rand van de steden.

De Top 10 van…Jan de Jeu  
Het meest opvallende aan de Top 10 van Jan de Jeu is het groot aantal Jazz titels en het grote aantal titels op vinyl. Jan is geen echte filmliefhebber (hij luistert liever muziek), dus van Jan geen Film Top 10.


Hi-Visit

Ruad Amsterdam, door Guido de Kanter 
Het Amsterdamse Ruad moet wel één van de meest eigenzinnige zaken zijn in de branche. De winkel, die volstaat met nieuwe en gebruikte apparatuur –van gangbaar tot uiterst curieus– kent een unieke sfeer en een dito assortiment. Die sfeer wordt niet in de laatste plaats bepaald door eigenaar Jan Prins (52), die zijn winkel uitbaat met een mengsel van ontspannenheid en humor.

Ruad Amsterdam (c) Xingo


Software


Patricia Barber - Modern Cool (Vinyl), door Jan de Jeu 
Vanaf de eerste keer dat ik Patricia Barber hoorde heeft haar vaak fluisterende en op die manier rechtstreeks op mijn gevoel gerichte donker getinte `smoky` alto stem mij weten te raken. Tegelijkertijd weet haar onconventionele manier van piano spelen mij al jaren mateloos te boeien.

Subtitle-Young Dangerous Heart (CD), door Timo Schuurbiers
Monotone beats van rapper Giovanni Marks (1978) uit L.A. Sinds 1997 actief en nu pas zijn debuut. Hij heeft er 2 jaar aan gewerkt. Dat wil niet zeggen dat Marks stil heeft gezeten. Integendeel.

Damien Jurado - On My Way To Absence (CD), door Roel Bouman
Deze singer/songwriter uit Seattle heeft de afgelopen jaren laten horen niet bepaald voor een vakje te vangen te zijn. Enerzijds is dat fijn, want oogkleppen zijn geschikt om de felle zon tegen te houden, maar doen de meeste muzikanten geen goed, anderzijds was het daardoor onmogelijk om blindelings op Jurado af te stemmen, zijn bereik bleek steeds weer anders dan je verwachtte en dat leidde al een aantal maal tot teleurstellingen.

The Beggar’s Opera (DVD-muziek), Ferd Op de Coul 
Wat hebben de onnavolgbare Patricia Routledge - van "Schone schijn" - George Friderick Handel – John Gay, Christoph Pepusch , Kurt Weill en Bertold Brecht met elkaar te maken? Het antwoord is alles behalve éénduidig; u moet namelijk weten dat Patricia Routledge behalve een geweldige comédienne, ook een voortreffelijke en expressieve mezzosopraan blijkt te zijn.

5 x 2 (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Als je de geschiedenis van een liefdesrelatie wilt vertellen als een film met een happy end, ontkom je er niet aan de chronologie om te draaien. François Ozon toont in zijn nieuwste film vijf fragmenten uit de relatie tussen twee mensen, waarbij hij begint met de ontluisterende scheiding en eindigt met een romantische ontmoeting.

MERK

EDITORS' CHOICE