NIEUWSB&W

media HD-DVD volgend jaar te koop

Redactie HiFi.nl | 14 juni 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Hitachi Maxell en Mitsubishi Chemical hebben aangekondigd dat de eerste HD-DVD-schijfjes begin volgend jaar beschikbaar zullen zijn voor distributie. Consumenten kunnen enkele maanden later de eerste lege schijfjes in de winkels kopen.

De aankondiging is een nieuwe stap in de ontwikkeling van de opvolger van de dvd. Momenteel zijn er twee kandidaten: de Blu-Ray- en de HD-DVD-standaard.

De nieuwe HD-DVD-media zijn in ieder geval beschikbaar voordat de eerste recorders geïntroduceerd zullen worden, halverwege 2006. De HD-DVD-schijfjes zijn `Recordable`, dat wil zeggen dat de inhoud na het branden niet meer gewist kan worden.

Sony en haar medestanders hebben al Blu-Ray-recorders en -media in Japan geïntroduceerd. `Write-once`-schijfjes zullen hoogstwaarschijnlijk aan het einde van dit jaar verschijnen.

Zowel de Blu-Ray- als de HD-DVD-standaard maakt gebruik van een blauwe laser die met een kortere golflengte werkt dan de bestaande rode laser in dvd-apparatuur. Dankzij een blauwe laser is data met een hogere dichtheid weg te schrijven, waardoor er meer gegevens opgeslagen kunnen worden. Dat is vooral noodzakelijk voor de distributie van hoge definitie films en televisie-uitzendingen.

MERK

EDITORS' CHOICE