NIEUWSB&W

Muziek - publicatie week 23

Redactie HiFi.nl | 09 juni 2005 | B&W

Muziek is de reden dat er zoiets als HiFi bestaat. Muziek is meer dan een combinatie van noten, muziek is emotie. Muziek brengt je terug naar mooie of juist droevige momenten, mooie muziek geeft je kippenvel, maakt je vrolijk of laat je wegdromen. Muziek is, gelukkig, voor de meeste mensen erg belangrijk. Of, zoals Marantz het zo mooi en simpel verwoord; Because Music Matters.

Dat muziek meer is dan een combinatie van noten wordt maar al te vaak bewezen in de klassieke muziek. Speel verschillende uitvoeringen van hetzelfde muziekstuk, en de één zal je in je ziel raken terwijl de ander je nagenoeg koud laat. De muziek installatie heeft een grote invloed bij het overbrengen van emotie; een goede installatie kan u namelijk dichter bij de muziek brengen, meer, schijnbaar onbelangrijke, details laten horen. Juist die ruimtelijke informatie, die kleine details verhogen het “echtheids gehalte” van de muziek.

Rene van Es had de afgelopen weken een SA-CD-speler van Lindemann in huis, een speler die de “echtheid” van de muziek op nog niet eerder (bij hem thuis) vertoond niveau bracht. Sindsdien is Rene erg onrustig, de speler ligt namelijk ver buiten zijn budget. Maar deze speler toont wel aan wat er met muziekweergave mogelijk is.

Because Music Matters, zo luidt de slogan van Marantz. Het is een filosofie die ze trachten door de gehele productlijn terug te laten komen; goede muziekweergave is het belangrijkste criteria waaraan Marantz producten moeten voldoen. Dat dit ook geldt voor hun surround receivers en DVD-spelers heeft u al meerdere malen kunnen lezen op HiFi.nl. Of de relatief goedkope combinatie SR5500 en DVD6500 ook muziek kan maken, kunt u deze week lezen in een verslag van Patrick Hendriks.

Het is ook altijd leuk om nieuwe muziek te “ontdekken”, want er bestaat zoveel mooie muziek die u misschien nog niet kent. Daarom zetten onze auteurs wekelijks hun favoriete muziek op HiFi.nl. Deze Top 10 van…. is een leuke manier om met andere muziek in aanraking te komen, het zijn in ieder geval echte aanraders om eens te gaan beluisteren.

Wij wensen u veel lees-, maar vooral ook veel muziekplezier toe.

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Marantz surround & MS Genie, door Patrick Hendriks
Als recensent voor HiFi.nl mag je ook zelf voorstellen doen voor te recenseren apparatuur. Binnen de budgetklasse leek het mij leuk om een Marantz surround set te bespreken, waarbij de DVD-speler een multi-speler zou zijn. In overleg met de importeur is een betaalbare set samengesteld, die volgens hen een "mega-set" zou moeten zijn.

Marantz SR5500

Lindemann 820 SACD speler, door Rene van Es
Al in 2004 kreeg ik voor een recensie een Lindemann 820 SA-CD speler aangeboden. Het prijskaartje hield mij tegen. Ik vond dat ik er de set niet voor heb staan om de machine op zijn merites te beoordelen. Bovendien vond ik de prijs zo exorbitant dat men mij mocht overslaan. De importeur, een soort terriër, bleef aanhouden waardoor ik tijdens de laatste Doelenshow, mede onder aansporing van andere auteurs, overstag ben gegaan en ik een afspraak heb gemaakt voor de machine. Had ik dat maar niet gedaan. Dan was mijn leven een stuk rustiger gebleven en liep ik nu niet met een knagend gevoel rond. De Lindemann kwam, speelde en overwon. Een relaas van een speciale ervaring met een speciale SA-CD speler.

Lindemann 820


Artikelen - Columns

De Top 10 van….Timo Schuurbiers

Strak, door Rene van Es  
Strak is mode. Zelf leg ik mij neer bij het welvaartsbuikje dat is ontstaan door een te goed leven, met te lekker eten, waarbij te lekkere wijn wel eens te vaak geschonken is. Strak staat in mijn woordenboek alleen onder het hoofdstuk audio.


Software

Fleetwood Mac - Blues Jam At Chess (Vinyl), door Jan de Jeu
Waarschijnlijk zijn er hele volksstammen die bij de naam Fleetwood Mac uitsluitend denken aan - in mijn oren - in muzikale zin onbeduidende songs als "Go Your Own Way". Deze - ongetwijfeld voor het merendeel jeugdige - muziekliefhebbers zullen nooit weten dat in de zestiger jaren Fleetwood Mac een synoniem was voor Britse blues.

Luthomania – Itinérances (SA-CD), door Henk & Marja
De bindende factoren tussen een Belg, een Chinees en een Marokkaan zijn België en de luit. België omdat dit het land is waar alle drie wonen en werken. De luit vormt de muzikale binding.

Kaminer & Gurzhy Russen Disko Hits 2 (CD), door Timo Schuurbiers
De glazen wodka gooi ik tegen de muur en sla met pannen en potten op de houten eetkamerstoelen. Ik gooi emmers water tegen passerende auto’s in de 30 km zone. Ik deponeer pakken (halfvolle) melk op net gewassen spijkerbroeken die aan de waslijn hangen en lach er om.

Muziek

Pyrolator - Pyrolator`s Wunderland (CD), door Roel Bouman
Nu de jaren tachtig weer duidelijk terug zijn is het moment helemaal rijp om een aantal schatten uit de bloeiperiode van Die Neue Deutsche Welle voor het cd-publiek te ontsluiten.

The Go-Betweens – Oceans Apart (CD), door Jan Luijsterburg
The Go-Betweens is niet de meest hippe of opvallende band die er rondloopt. Met tot perfectie verheven intelligente popsongs, geheel volgens het klassieke couplet-refrein-couplet schema, hebben de Australiërs toch een reputatie opgebouwd vanaf begin jaren tachtig. Bescheiden, nooit opdringerig, maar na een paar maal draaien steeds muurvast in je geheugen. Dat is kwaliteit.

MERK

EDITORS' CHOICE