NIEUWSB&W

Samsung OLED scherm van 1 meter


Redactie HiFi.nl | 03 juni 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Samsung heeft vorige week een 1,01 meter groot prototype beeldscherm onthult, dat met oled-techniek is gebouwd. Schermen op basis van organische led`s konden nog niet eerder in deze grote formaten worden geproduceerd.

Het Samsung beeldscherm bestaat uit één paneel. Oled-techniek verbruikt weinig stroom, omdat een backlight niet nodig is. Daardoor kan het scherm ook een stuk platter blijven - het prototype is slechts 2,2 centimeter diep. Inclusief behuizing verwacht Samsung dat het scherm hooguit 3 centimeter diep zal worden.

Het in Januari 2005 getoonde Samsung 21 inch OLED scherm

Samsung heeft de productietechniek van oled-schermen in korte tijd sterk verbeterd. Vorig jaar demonstreerde het bedrijf een scherm met een doorsnede van 14 inch (35 centimeter), begin dit jaar toonde het een 21-inch (53 centimeter) prototype en nu heeft het bedrijf dus de belangrijke één-metergrens overschreden. In mei 2004 toonde Epson eveneens een oled-scherm van een meter, dat echter uit twee 20-inch panelen bestond.

Samsungs prototype werkt in een resolutie van 1280x800 pixels en heeft een contrastratio van 5000:1. Het 21-inch model draaide in de native hoge definitie televisie-resolutie.

Aan de techniek is door Samsung stevig gesleuteld, wat betekent dat de productie van de schermen meer lijkt op gangbare lcd-productieprocessen - in tegenstelling tot de kostbare methoden die oled-schermen relatief klein hielden.

Samsungs metergrote oled-protoype werd onthuld op het Society of Information Display 2005 International Symposium.

MERK

EDITORS' CHOICE