NIEUWSB&W

Toshiba 45GB HD DVD-rom

Redactie HiFi.nl | 13 mei 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Toshiba Corporation meldt dat zij bezig is met het ontwikkelen een triple layer HD DVD-ROM (read-only). Dit schijfje krijgt een datacapaciteit van 45 GB – 50% meer dan de al eerder aangekondigde dubbellaags versie, zodat nu twaalf uur high-definition film op een enkele schijf past.

De nieuwe schijf levert een high-end optie bovenop de reeds bestaande lijn HD DVD-ROM schijfjes. De bestaande schijven omvatten een 15 GB single-layer, single-sided disc en een 30 GB dual-layer,sinlge-sided disc. Deze beide schijfjes zijn reeds geauthoriseerd door het DVD-forum.

Toshiba HD DVD 45GB

Toshiba kondigt ook de ontwikkeling van een double-sided, dual-layer DVD-ROM aan. Deze hybride schijf zal 30 GB high-definition op de HD DVD-ROM kant kunnen opslaan, en 8,5 GB standard-definition op de dual-layer kant. De standard-definition zijde van een dergelijke schijf kan in iedere DVD-speler worden afgespeeld, terwijl het materiaal opgenomen in high-definition voor schitterende kwaliteit zullen zorgen in de komende HD DVD-spelers. Daarnaast zorgt deze schijf ervoor dat een overgang van DVD naar HD DVD veel geleidelijker en gemakkelijker zal zijn.

Details van de nieuwe schijf zijn gepresenteerd op de HD DVD workshop, 11 mei in de Media-Tech Expo 2005 in Las Vegas, US.
Memory-Tech Corporatiuon, Japans grootste onafhankelijke schijfproducent, heeft bevestigd dat deze nieuwe 45 GB schijf gemakkelijk met de tegenwoordige technieken kan worden geproduceerd, door slechts kleine investeringen te maken.

Mr. Shiroharu Kawasaki, President en CEO, Memory-Tech, stelt: “Deze nieuwe HD DVD schijfjes zullen zeer welkom zijn, ook bijvoorbeeld in de Hollywood studio’s en computergame industrie. Ook werken we nu hard aan de triple layer schijf. Wij - van Memory-Tech – zullen onze uiterste best blijven doen om aan de wensen van onze consumenten tegemoet te komen.”

NEC Corporation en SANYO Electric Co., Ltd., beiden supporters van de HD DVD formats zeggen ook blij te zijn met deze ontwikkeling. “We zijn enthousiast over deze nieuwe schijf en de manier waarop de mogelijkheden met HD DVD zo nog verder verbreed worden", zegt Mr. Hiroshi Gokan van NEC.

Technische uitleg:

  1. Drie laagse 45 GB schijf: deze schijf heeft een single-sided, triple layer structuur. Elke laag kan 15 GB aan informatie opslaan.
  2. Dual-sided, dual layer Hybrid schijf: in december 2004 werd de eerste hybride schijf geïntroduceerd. Dit is een combinatie van HD DVD en DVD. De DVD laag kan 4,7 GB opslaan, de HD DVD 15 GB. Dit is nu verbeterd en zodoende hebben we een DVD met 8,5 GB en een HD DVD laag met 30 GB opslagcapaciteit.

De nieuwe schijf is interessant voor zowel consumenten, schijfproducenten en Hollywood studio’s. De nieuwe schijf levert ook meer opties voor de gebruiker. Zo kan de film opgeslagen worden op HD DVD, terwijl ‘special features’ bewaard kunnen worden op de DVD laag.

vertaling: GerJan vd kamp

MERK

EDITORS' CHOICE